Балкански международен винен фестивал и конкурс

Сляпа винена дегустация предизвика небцето ни

Седмица преди най-големият балкански винен форум в София - Балкански международен винен фестивал и конкурс, бях сред поканените журналисти и блогъри на сляпа дегустация на балкански вина, спечелили медали на миналогодишното издание на конкурса. В столичният бар Wine & Co всички приехме с усмивка предизвикателството, убедени, че ще „стреляме във въздуха” с преценките си за подбраните вина, които бяха от родни и от съседните нам държави, тъй като освен почитатели на виното трудно можем да се мерим с професионалните винени журита.

 

Галя Нифору, създател и директор на фестивала беше подбрала изключително интересна и богата палитра от вина, събрали типичните вкусове на Балканите. Разделени в групи, опитахме три вина – бяло, розе и червено, без да знаем нищо за тях. Дегустацията беше напълно сляпа, защото трябваше да се опитаме да разпознаем сорта на гроздето, държавата и да дадем нашата оценка по 100 балната оценка, така както е на големите винени конкурси. Като се има предвид, че вината вече бяха получили медалите от конкурса, нашата задача приличаше на детска закачка или по-скоро на отпиване на хубави вина. Ние обаче съвсем сериозно приехме хвърлената „винена” ръкавица и впрегнахме всичките си познания на любители на виното, натрупани с годините. Трябва да призная, че подобно предизвикателство се оказа невероятно интересно и е изживяване, което горещо препоръчвам на всеки, които обича виното, без да е професионален експерт.

 

За наша огромна изненада и задоволство, оценките и медалите, които поставихме, съвпаднаха абсолютно с тези на професионалното жури, успяхме да познаем и държавата, от която идват бутилките, само със сортовете имахме затруднения, но това е задача, която е изключително трудна и за професионалисти.

 

За всички, които обичат виното обаче, идва изключителното предизвикателство и невероятна възможност да опитат над 1000 вина от Балканите, регионът с най-много местни сортове и 5-та винена сила в света. В центъра на София среща си дават най-добрите 100 изби от България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Грузия. От 7-ми до 9 юни на площада пред НДК ще можете да преживеете един уникален винен уикенд, в който виното ще бъде съпътствано от елитни храни и музикални изпълнения.

 

В България пристигат и 4-ма носители на най-високото звание във винения свят Master of Wine (MW), както и много други топ винени експерти. Председател на журито е първият MW на Балканите - Константинос Лазаракис, който споделя, че на ден из виненото градче изминава около 13 км и в този уикенд отслабва поне два килограма. По време на фестивала ще бъдат направени поне 6 хил. разливания, а членовете на журито ще опитат по 80 вина. Билетите са в продажба, като може да закупите и онлайн. Цената за един ден е 12 лв.

На 7-ми юни вечерта на гала церемония ще бъдат обявени и големите носители наградите от конкурса в отделните категории, както и носителят на големия трофей, дело на Кольо Карамфилов.

 

снимки: Photogroup.bg

 

 

 

Facebook comments