fbpx Социална кампания застава срещу стереотипите за „мъжки“ и „женски“ професии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Социална кампания застава срещу стереотипите за „мъжки“ и „женски“ професии

Кампанията стартира на 8-и март с вдъхновяващо видео, което разказва за пътя на четири успешни българки. Това са Райна Косева, пилот на Bulgaria Air, Виктория Димов, инженер в EnduroSat, доцентът по молекулярна биология Милена Георгиева и режисьорът Зорница София (Зорница Попганчева) – дами, които ще добавят закачливо „КА“ при изписването на професията си, за да вдъхновят момичетата и по-младите жени и да ги мотивират, показвайки им, че могат да бъдат каквито си поискат в професиите си, стига само да следват мечтите си.

Посланието „Няма „мъжки“ професии. Има хора, които преследват мечтите си.“ ще бъде основен елемент и в специално създаден за целта сайт, в който всеки може да създаде собствена визия тип „визитна картичка“, използвайки женските форми на професиите - режисьорКА, калиграфКА, доцентКА, пожарникарКА. Красивите илюстрации са направени отново от жени – две талантливи калиграфКИ, които се вдъхновяват от кампанията. Целта е да се започне обществен диалог по темата и тя да достигне до по-широка аудитория, за да могат жените да се чувстват комфортно в професията си и да не се влияят от стереотипи и предразсъдъци.

По данни на НСИ за 2021 г. сред ръководителите има само 38% жени за сметка на 62% мъже, като по данни на голяма агенция за човешки ресурси средно около 35% жени кандидатстват за ръководни позиции. На другия полюс са професии като помощен и административен персонал, където жените са 75%. В професията "Машинни оператори и монтажници" дамите са най-слабо представени – само с близо 24%. В сектора, където попада и IT индустрията, жените са 35%, за сметка на 65% мъже, докато в строителството само 7% са жени.

Инициативата е на платформата за търсене и намиране на работа и свързване на работодатели със специалисти nPloy