fbpx Социалните мрежи влияят върху начина, по който хората гледат телевизия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Социалните мрежи влияят върху начина, по който хората гледат телевизия

Социалните мрежи влияят върху начина, по който хората гледат телевизия

Ericsson ConsumerLab представи резултатите от годишното изследване “TV & Video Consumer Trend Report 2011”, което показва, че хората прекарват по-малко време в гледане на ефирна телевизия и ползват все повече услугата „при поискване”, предоставяна онлайн. Повече от 44% от респондентите отбелязват, че гледат интернет базирана телевизия „при поискване” повече от веднъж седмично, a близо 80% гледат ефирна телевизия повече от веднъж в седмицата. Андерс Ерландсон, старши съветник в Ericsson ConsumerLab, коментира: Гледането на телевизия и видео съдържание не е пострадало от развитието на интернет, така както това се случи с печатните издания. Просто гледаме телевизия по много различни начини.”

Изследването също така показва, че социалните медии са повлияли на начина, по който гледаме телевизия. Повече от 40% от респондентите отбелязват, че влизат в социалните медии през различни устройства като смартфони и таблети, докато гледат телевизия.

При повечето семейства гледането на телевизия става паралелно с ползването на Twitter, Facebook, писане на съобщения, телефонни разговори и дискусии във форуми във връзка със съдържанието, което гледат. Такъв е именно случаят на риалити шоу програмите и спортните предавания. Допълнителната комуникация добавя ново измерение в телевизионното изживяване. Потребителите намират дразнещи шоу програми за по-смешни, ако има с кого да коментират в социалните медии „ужасните” певци, „грозните” дрехи или пък да споделят, когато любимият им отбор отбележи гол.
Жителите на Германия гледат видеосъдържание и телевизия по-малко от 25 часа на седмица, но само 28% от това съдържание е при поискване. В Испания 44% от общото видео и телевизионно съдържание е при поискване.