fbpx София – финансов център на Балканите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

София – финансов център на Балканите

Офшорингът като цяло, било то за компоненти на автомобилните концерни или офшорингът в ИТ-сектора, е сред най-перспективните сектори на икономиката. Това каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции по време на финансовия форум „Шумът на парите“. Агенцията има амбициозното намерение да направи София финансов център на Балканите.

„Самият факт, че можем да изнасяме центрове за споделени услуги тук, означава, че имаме добри кадри в право, финанси, данъци, одит, езици. Това е предпоставка ние да търсим изнасяне на капитали към България. Капитали, които да бъдат на борсата и това може да бъде постигнато като репликираме някои от възможностите“, смята още той. „Имаме талантливи хора и добри услуги“, изтъкна Янев.

Според Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии, бизнес не може да се прави в условията на феодализъм. Той е категоричен, че първата основна реформа в България, без която нищо друго не може да потръгне, е реформата на съдебната система.

За развитие на икономическия просперитет, Ганев посочи още няколко проблемни области. Според него е необходима още реформа на трудовия пазар, където има сериозни пречки за намиране на работа. Те са от всякакво естество, включително системата на финансиране на пенсионното осигуряване и стимулите за хората да се осигуряват. Според него, бизнесът опира до осигурителните прагове и минималната заплата, несъобразяването с контекста в различните сегменти, включително географски на този пазар, които са много разнородни. „София е едно, Разград е друго. Не може да се прилага една и съща рамка, която в София не пречи, но в Разград е огромна пречка“, заяви Ганев.

Другата ключово важна система е енергетиката. Ключов въпрос е достъпът на хората до енергията и най-вече на производителите, на предприемачите до евтина енергия. В момента този държавен монопол, който представлява НЕК, задушава всякакъв стимул да се работи по това ползващите за производство енергия да я имат налична на възможно най-ниската цена, смята Георги Ганев.

Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено общество“, смята, че реформите не се случват, просто защото сме казали, че трябва да се направи нещо и посочи за пример енергетиката.

„Ние дълги години в ЕС бяхме против либерализацията, пазихме си държавния монопол. Трябваше да се срути тази система, да фалира НЕК, за да се направи сериозна реформа. Това започва да се случва, след като през изминалата година загуби близо 600 милиона лева“, посочи Ангелов.