fbpx София събира инвеститори и стартъпи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

София събира инвеститори и стартъпи

На 21 и 22 май София ще бъде домакин на Balkan Venture Forum, който ще събере над 40 инвеститори от региона, Европа и целия свят, които управляват общо 3 млрд. евро инвестиционен капитал. Фондове за рисково инвестиране (venture capital), акселератори и институционални инвеститори ще се срещнат в София, а най-иновативните компании от региона ще имат възможност да се представят пред тях и евентуално да получат финансиране.

Balkan Venture Forum е конференция, организирана с подкрепата на повече от двадесет местни и над десет международни организации, доказвайки че България може да бъде домакин на събитие на световно ниво в сферата на инвестициите в иновативни идеи. На двудневното събитие ще говорят водещи лектори от България и региона, сред които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и Хубърт Котони, директор "Регионално бизнес развитие" в Европейския Инвестиционен Фонд.

За първи път в България ще се съберат представители на водещи фондове за рискови инвестиции от целия свят. Двата български фонда за дялово инвестиране LAUNCHub и Eleven, които разпределят средства по програма JEREMIE, също ще бъдат представени на форума.
Над 100 стартиращи фирми от България и региона са кандидатствали за участие в стартъп състезанието, което ще се проведе в рамките на събитието. От тях са избрани общо 36 участници от сегменти като мобилните приложения, услугите, базирани на местоположението, видеоигрите, електронната търговия, обработката на изображения, SaaS (софтуер като услуга), big data (съхранение на данни) и др.
Успоредно със състезанието, ще бъдат проведени лекционни панели по теми като връзката между стартиращите фирми в региона и САЩ, финансирането на иновациите, възможностите, които телекомуникационният сектор предоставя за стартиране на бизнес, развитието на клиентска база и др.