fbpx Софийска опера гастролира в Япония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софийска опера гастролира в Япония

Три седмици след триумфалния си гастрол в баварския град Фюсен с тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, Софийската опера заминава на шестото си турне в Япония. Гостуването е по покана на авторитетната японска импресарска агенция „Джапан артс“ и се реализира благодарение на инициативата на директора на театъра Пламен Карталов.

Гастролът на Софийската опера в страната на изгряващото слънце e до 22 октомври в столицата Токио и в градовете Киото, Фукуока, Хиого, Фукуи, Нагоя, Михара, Окаяма. Първата ни оперна трупа представя пред японската публика шедьоврите „Турандот” от Джакомо Пучини и „Княз Игор” от Александър Бородин на режисьора Пламен Карталов. Диригенти на спектаклите са Григор Паликаров и Борис Спасов.

Първото гостуване на Софийската опера бе през 2000 г, когато Пламен Карталов привлече за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели легендите Гена Димитрова и Никола Гюзелев.

Следват гастроли през 2002, 2005, 2008 и 2012 г. Репертоарът включва само шедьоври на италианската оперна класика: „Риголето”, „Бохеми”, „Отело”, „Бал с маски”, „Дон Карлос” и отново, но с нова постановка, „Турандот”.

По време на последното досега турне в Япония през 2012 г. бяха представени „Тоска” от Джакомо Пучини, „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Джани Скики” от Джакомо Пучини.

В Япония гастролират най-изявените с авторитета си оперни театри от цял свят като нюйоркския Метрополитън, Миланската скала, Виенската опера, Баварската опера Мюнхен, Мариинският театър от Санкт Петербург.

Българските оперни артисти са сред любимите и очаквани изпълнители по цял свят, но забележителното е, че те гостуват в Япония като ансамбъл, в продукциите на българския национален оперен театър.