fbpx Софийска опера отваря врати в нощта на театрите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софийска опера отваря врати в нощта на театрите

Софийската опера и балет ще посрещне на 15 ноември от 10.00 до 22.00 ч. гостите на второто издание на Нощта на театрите с рекордна 16-часова програма от детски представления, оперен концерт, балетна премиера, открит урок и прожекции на документални филми. Специален гост е оперната прима Александрина Милчева. Стартът на инициативата е даден през 2008 в Хърватия, а в тазгодишното издание на Нощта се включват 11 софийски театъра и участници от други 10 града в България.

Софийската опера и балет започва специалната си програма за нощта с „Концерт за бебоци“ за най-малките и с операта за деца „Хензел и Гретел“ от Енгелберт Хумпердинк. Официалното откриване на Нощта на театрите е в 11.00 ч. от директора на театъра акад. Пламен Карталов и от тазгодишните посланици, сопраното Силвана Пръвчева и примабалерината Катерина Петрова. Първата ще участва в концерта „Премиера“ с откъси от най-новите заглавия в оперния репертоар, а втората зрителите ще могат да видят в ролята на Аврора в балета „Спящата красавица“ от Чайковски същата вечер.

През целия ден за най-любознателните ще има специални турове-обиколки „Зад кулисите“ на театъра. Ще бъдат посещавани зали за репетиции и представления, гримьорни за артистите, сцената, ложи и фоайета в емблематичната сграда, проектирана от големия български архитект Лазар Парашкеванов. Костюми от постановката на „Борис Годунов“ на Мусоргски това лято пред катедралата „Св. Александър Невски“ ще бъдат изложени в главното фоайе, а премиерно публиката ще види документалния филм на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов „Опера на площада“. Лентата разкрива любопитни работни моменти от тази уникална постановка на Софийската опера и балет.

С видеозапис от спектакъл от 1988 на операта „Адриана Лекуврьор“ от Чилеа ще бъдат отбелязани предстоящите юбилеи на двете оперни прими Александрина Милчева и Райна Кабаиванска. Голямото мецосопрано Милчева ще разкрие тайни на оперното пеене в уникалния си открит урок за публиката на Нощта на театрите. Постановката на творбата на Франческо Чилеа е с участието на Румен Дойков, Петър Петров, Здравко Гаджев, Емил Угринов, Петър Бакърджиев.

Посетителите на Нощта на театрите в Софийската опера и балет ще могат да видят и трите филма, произведени през 2014 г. по случай 100 години от рождението на световния бас Борис Христов. Автори са Георги Тошев, Невена Коралова, Петя Тетевенска и Магдалена Манолова. 125-годишнината от рождението на голямата оперна певица Христина Морфова ще бъде почетена с прожекцията на филма на режисьора Петър Бахнев от 1991 г. 85-годишният юбилей на прочутия ни бас Николай Гяуров ще бъде отбелязана с документалния филм на Невена Коралова от 1999 г.

Билетите за Нощта на театрите в Софийската опера и балет, са на цена 6лв. Като специален бонус за своята вярна публика операта предлага билетите за детския спектакъл на „Хензел и Гретел“ от 11.00 ч. и за премиерата на „Спящата красавица“ от 19.00 ч., същата вечер, да важат и като пропуск за Нощта на театрите.