fbpx Софийска опера с новогодишен концерт | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софийска опера с новогодишен концерт

За първи път тази година Новогодишният концерт на Софийската опера на 31.12. съдържа две контрастни части. "Първата част е мистично възвишена.", споделя акад. Карталов. „Ако приемем уверено, че същинската природа на оперното изкуство е едно тайнство, можем смело да наречем първата част на нашия Новогодишен гала-спектакъл „ТАЙНСТВО ПРИЧАЩЕНИЕ”, допълва акад. Карталов. „Нашето представление "тайнство причащение" съдържа сакрално оркестрово въведение и сцена на Братството на рицарите на Свещения Граал. Причащението или евхаристията е велико тайнство.Рицарите на Свещения Граал знаят и разбират неговата спасителна сила и значението на Светото причастие. Докосването на рицарите до Светия Граал служи като целебна сила за тях, за извор на вечния живот".

Ценителите на творчеството на Рихард Вагнер веднага ще се досетят, че става дума за фрагмент от операта „Парсифал”. Участват: Николай Петров, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Петър Бучков и Благовеста Мекки-Цветкова, а диригент е Айра Левин.

В антракта зрителите ще отпият чаша червено вино, а самата чаша по традиция всеки ще може да я вземе със себе си като подарък у дома, където ще отпие своето шампанско за посрещане на Новата 2017 година!

Втората част се казва „Всички да се веселим!”. Ценителите на творчеството на Моцарт веднага ще се досетят, че заглавието идва от финала на една от неговите най-популярни опери. Публиката ще се наслади на най-прочути и обичани шедьоври от световната оперна и балетна съкровищница. Наред със знаменитите български солисти на Софийската опера и балет, в програмата участват като специални гости българи, които живеят и се изявяват в чужбина по световните сцени – от Лондон до Виена. Зрителите ще се радват на едно истинско пиршество от различни епохи и стилове с музиката на Стравински, Моцарт, Пучини, Верди, Бизе и др.

Диригенти саГригор Паликаров и Борис Спасов, сценарий и режисура акад. Пламен Карталов