fbpx Специфични знания, а не диплома, са необходими за професиите на бъдещето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Специфични знания, а не диплома, са необходими за професиите на бъдещето

Професиите, свързани с ИТ сферата са на първо място като переспективност и желание за развитие, според родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас. Близо 61% от всички посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област. Спонтанно, все още традиционните професии като лекари и адвокати излизат на водещите места в професиите на бъдещето, но се нареждат след ИТ и инженерните специалности. Това показват данните от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint, проведено сред 410 родители на ученици, и изготвено по поръчка на ARC Academy.

Близо 90% от родителите декларират, че на този етап децата им ще продължат своето обучение в университет, като България се посочва като основно място за това от ¾ от анкетираните.

Важни фактори за избора на учебно заведение са:

- Интересите на детето. Въпреки това, около 70% са напълно/по-скоро съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие.

- Възможността да си намерят работа след това;

- Талантите на детето;

- Възможността за добро заплащане.

Все още битува схващането сред родителите, че е важно детето да учи в университет, известен не само като име (63,6%), но и като цяло да има висше образование (70% от всички).

Не на същото място са работодателите. Според паралелно проучване на BluePoint, проведено сред водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше образование е без значение, важни са знанията и уменията на потенциалните служители. Едновременно с това те признават, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри е основното предизвикателство пред развитието на компаниите им в България. Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва кино индустрията и спорта. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Този възходящ тренд потвърждават и данните на проучването сред родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10,6% от тях декларират, че никой в тяхното домакинство не играе игри. Паралелно с това обаче, родителите признават, че не са добре запознати с разработванета на софтуер за гейминг индустрията. Само 12% декларират добро ниво на информираност по темата. Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иноватина, с добро заплащане, затова и 80% от родителите споделят, че биха насъричили детето си да се развива в тази посока, ако то има интерес.

„Гейминг индустрията и в частност разработването на т.нар. развлекателен софтуер определено е сред най-переспективните професии на бъдещето. Тя съчетава в себе си едновремнно развитието на креативното мислене и умело боравене с последните технологични постижения. Това беше и причината през 2019 г. да създадем ARC Academy - първата по рода си мултидисциплинарна творческа академия, в която преподаватели са изцяло хора от бизнеса. Така ние гарантираме на нашите студенти, че с придобитите при нас знания през 2-годишното си обучение, получат бърз шанс за кариера в гейминг индустрията в българските студиа, които са на изключително високо световно ниво.“, коментира Милин Джалалиев, съостовател на ARC Academy.