fbpx Споделени инвестиции в имоти носят 7% годишна доходност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Споделени инвестиции в имоти носят 7% годишна доходност

Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у нас носи по-висока доходност спрямо стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, доказват от проптех стартъпа PropertyClub.eu. Ако в момента в големите градове в страната годишната възвръщаемост е между 3-5%, то при съвместното участие в имот тя може да достигне 7%, при това само от препродажба и при значително по-ниски нива на риск. Това посочва Ефтим Ефтимов, създател на платформата, специализирана в инвестиционни сделки за недвижими имоти на принципа на споделеното финансиране.

Как работят споделените инвестиции?

„Моделът е базиран на принципа „споделен риск – споделена печалба”. Платформата PropertyClub.eu дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си. Сред ангажиментите попадат: намирането на имот с потенциал, организирането на сделката, цялостно реновиране на жилището, пускане на пазара за наем или продажба. Този тип инвестиции на практика не изискват време или експертиза от страна на участниците, както е при стандартната покупка. Практиката ни сочи, че в резултат на нашите умения и опит, съответно по-ефективно управление на проектите, постигаме по-висока доходност от традиционната за такъв тип сделки”, казва Ефтимов.

От създаването си преди няколко години до днес PropertyClub.eu има проекти за над 3 милиона лева в София и Пловдив. Реализацията на един имот отнема средно от 9 до 12 месеца. Въпреки че минималната сума за участие е само 2000 евро, обикновено в проектите се включват около 14 участници.

„Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb.com и Booking.com. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година след това с очакване за сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми”, казва Ефтимов.

„В края на този период, тоест след 18-ия месец , имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем”, допълва Ефтимов.

Краткосрочният наем – неизменна част от всяка столица 

PropertyClub.eu ще работи в партньорство с Flat Manager – компания, специализирана в управлението на имоти и профилите им в платформите за краткосрочни наеми.

„Един имот в Airbnb.com трябва да отговаря на определени изисквания – ключова е локацията, като ние се насочваме към централните части на София. Следва създаването на тема, профил и разпознаваемост на обекта, формиране на справедлива наемна цена, покриване на основните искания на клиентите спрямо чеклистите на платформата, козметични ремонти при необходимост, и, разбира се, комуникацията с гостите, които да препоръчат и повторят престоя си в дадения обект”, казва Ефтим Ефтимов.

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb, AirDNA, броят на отдаваните имоти расте всяка година при относително стабилни наемни нива. През юли 2019 г. средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София – стойност, непроменена спрямо същия период на предходнат година. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, достигайки 516 евро.

Данните сочат още, че при около 600 имота в столицата през 2015 г., днес в платформата има над 3000. „Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък”, обяснява Ефтимов.

В резултат от това София е сред градовете с най-висока запълняемост на имотите за краткосрочен наем на Балканите – близо 65% при средно около 55% в Букурещ и Белград, например.