fbpx Средиземноморски платна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Средиземноморски платна

Средиземноморски платна

Арт галерия Кирил Божков представя платна под надслов "Средиземноморието - път към небето". Картините изразяват преклонение пред красотата на природата. Подобен цикъл никога не може да бъде завършен. Съсредоточието на емоциите в тези творби е красотата на Гърция. Когато художникът за първи път видял пейзажи от Кавала възкликнал - "Нима е възможно Раят да е само на 100-200 километра от тук?"

Величието на областта Метеора не се нуждае от никакви обяснения. Въздействието й е фантастично с всички тези манастирчета, построени от вярващи хора по върховете на високи като игли скали. В някои от тях и днес водата и оскъдната храна, нужна на монасите, се "подава" с въжета и макари.

Понякога рисуването изглежда като привилегия. То до такава степен се превръща в удоволствие и възхищение. Не се налага да се задейства творческата сила вътре в твореца, защото тя извира от самия рисуван "предмет". Случаят е точно такъв - благословена е връзката между обект и субект, между творческа изява и автор. Думите наистина са излишни, достатъчно е да се даде път на непредубеденоста, която е наше рождено право. Не се стряскайте от луната в небето на Кавала и нейния път, от откровеното синьо и безхитростното бяло, плод на палещото средиземноморско слънце... Просто почувствайте и се отдайте на усещанията си. Не става дума за елементарен хедонизъм, а за най-обикновено вдишване и издишване - първото условие, за да поемем по земния път към небето.