Среща с Александър Александров, собственик на ПР агенция „Кросроудс България”

Сашо е от онези ПР-и, с които е истинско удоволствие да се работи и тайната е, че той всъщност е в кожата на журналист, който много добре разбира нуждите на медиите при отразяване на дадено събитие или комуникация с някой шеф. За него спазването на сроковете са абсолютен закон, което е другото му много важно качество. Той винаги е с лаптоп в раницата си и с няколко телефона, готов да реагира във всяка минута.
На практика той е технологичен журналист от 1999 г. и предприемач от 2007 г. Основател собствената си ПР агенция „Кросроудс България”, като заедно с това е част от различни бизнес проекти и партньор в няколко стартъп фирми. Затова и голяма част от неговите клиенти са именно технологични фирми.

Александър Александров е ментор и доброволец в организации в подкрепа на предприемачеството, в помощ на децата в неравностойно положение и на други каузи. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, Scorpions, Майкъл Крайтън, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Джей Джей Ейбрамс, StarCraft и Half-Life.

Сашо, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?
- Преди всичко разнообразието, свободата и креативността във всеки аспект от работата.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлив?
- Когато и клиентите, и журналистите ми споделят, че работя добре.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?
- ПР-ът е изключително комплексна професия, която изисква да си много добре запознат с актуалните настроения и процесите, протичащи в обществото, да мислиш от гледна точка на най-разнообразни публики и да можеш във всеки момент да позиционираш посланията на своите клиенти спрямо тях. Тези неща, разбира се, важат и за рекламата, но не по същия начин.

Има ли безплатен ПР?
- И да, и не. ПР-ът не е просто нещо, което възлагаш на съответните ПР специалисти. Всеки член на ръководството на една организация трябва да е въвлечен в него. Има хора, на които това просто им се отдава. Те могат да създадат огромен ПР ефект съвсем спонтанно – само с един жест, с няколко думи или една усмивка. Понякога това става съвсем естествено и безплатно. В 90% от случаите обаче ефектът се получава след предварителна подготовка и с помощта на ПР експерти.

Как днес дигиталният свят променя комуникациите?
- Дигиталните технологии улесниха създаването на нови медийни проекти и съответно увеличиха несравнимо информационния шум през последните години. Те направиха всички нас не само консуматори на медийно съдържание, а и създатели на такова. Днес ние получаваме послания както от традиционните медии, така и от социалните мрежи, новинарските сайтове и имейл услугите, през смартфони, умни часовници и всевъзможни други устройства. Всичко това прави битката за вниманието на публиките много по-трудна и изисква от ПР практиците да са много по-креативни в използването на новите технологии. Тези тенденции ще се засилят с навлизането на нови и не чак толкова нови технологии като виртуалната и добавената реалност, Internet of Things, дроновете, brain – computer интерфейсите и какво ли още не. За работещите в ПР бранша определено предстоят интересни времена.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?
- Че комуниикиращият най-често е фокусиран върху себе си, вместо върху този, с когото комуникира. Хората искат да говорят, а не да слушат.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?
- Страстен фен съм на научната фантастика – обичам да чета, да гледам, да играя, а понякога – и да пиша научна фантастиика.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?
- От разнообразието в работата ми и от рок музиката. Едно хубаво рок парче е способно да ме зареди за цял час. Също така използвам принципа, че сутрин мозъкът ни е много по-продуктивен, по-концентриран и сме по-креативни, отколкото следобед или вечер. Стремя се да свърша колкото мога повече работа през първата половина от деня. Следобед често правя кратки дремки или разходки, които също ме зареждат. Тренировките по айкидо също ми действат добре.

Какво би учил още?
- Всичко. Най-големият ми проблем е, че всичко ми е интересно. ;) Миналата есен посещавах лекциите на програма „Космически предизвикателства“ - единствената у нас програма за професионално обучение в космическата област. В момента ходя на вечерни курсове по уеб програмиране, а през есента съм се записал на такива по компютърни мрежи. Убеден съм, че ако искаме да постигнем нещо в живота, трябва непрекъснато да се обучаваме и да отделяме време и средства за всевъзможни курсове.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искал да прочетеш или чуеш?
- Денят ми започва в 7:00 ч. или малко след това. Бих искал да прочета, че за поредна година жертвите на катастрофи в България са намалели значително. Ужасно е, че хора с мечти и щастлив живот си отиват от този свят съвсем внезапно, а близките им страдат, просто защото някой някъде е изпреварил непозволено или е направил друга глупост. Това трябва да спре. И още една новина - че Rolling Stones ще свирят в България. Почти само те останаха от големите рок групи.
 

Facebook comments