fbpx Среща с Иван Янакиев, управляващ директор на Аll Channels| PR | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща с Иван Янакиев, управляващ директор на Аll Channels| PR

С него се разбираме буквално от "половин" мейл – ясно, просто и директно: става-не става. Като абсолютен маниак на новите технологии и джаджи, когато преди няколко години се появи революционния за времето си смартфон LG4, Иван повярва на идеята ми да направя клипове на новите автомобили, заснети с телефона. Като отговарящ за бранда, веднага ми предостави устройство. И се получи много добре!

Въпреки, че не е завършил ПР, Иван Янакиев има над десет години опит в областта на корпоративните и вътрешни комуникации, маркетинга и връзките с обществеността на международни компании и институции в редица сектори – политика, телекомуникации, технологии и FMCG.
Днес е Managing Director на една от водещите агенции на пазара - Аll Channels | PR, част от All Channels Communication Group. През последните години Иван работи в агенцията, отговаряйки за едни от най-големите клиенти на агенцията като Мтел (А1), LG Electronics, Discovery Networks,  Eurosport, Philips, Amstel, Stolichno, Starobrno, Ариана, Крадецът на ябълки, Jameson, Coca-Cola HBC, Decathlon, Mastercard, Райфайзен банк, Кауфланд, проекти по линия на Fleishman Hillard и много други.

След като завършва образованието си в университета Albert Ludwigs във Фрайбург, Германия, Иван трупа солиден дългогодишен опит в Центъра за европейска политика (CEP), където в ролята си на PR мениджър се занимава с външни и вътрешни комуникации, международни събития и реализирането на големи стратегически проекти в областта на политическите комуникации, какъвто е спасителният план за Гърция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Паралелно с това участва като външен консултант в разнообразни международни проекти, реализирани в Германия, Швейцария, Франция и Великобритания като старта на мащабната платформа на Volkswagen в областта на нанотехнологиите.

Иване, кое те провокира да се занимаваш с професията на ПР-а?
- Със сигурност нямам еднозначен отговор на този въпрос. Когато се захвана с нещо, винаги намирам своята си кауза, заради която да дам всичко от себе си.

Истината е, че работата ми в комуникационния бизнес не се дължи нито на образованието ми, нито на хипотезата, че съм невероятен професионалист. Не аз избрах съзнателно професията, някак си, без да се усетя, се намерихме в една Европейска институция, тя ме грабна и увлече. От тогава имаме очарователна „love-hate“ афера.

Харесва ми това, че професията ни изисква висока доза любопитство, отговорност към резултатите, ловкост и съобразителност. Всеки ден ме усмихват прекрасните хора, с които имам щастието да работя и на които разчитам за всичко. Зарежда ме цветността - високата динамика, възможността да експериментирам, да общувам с много и различни хора, творчеството, стратегическият досег до различни бизнес сфери, но най-вече онези ежедневни моменти, когато осъзнавам, че уча и променям себе си.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлив?
- Щастлив съм, когато аз и екипът ми играем в отборът, който печели играта. Това са моментите, в които разбирам, че не сме си изгубили времето и вложените усилия си струват. Щастлив съм, когато заедно с клиентите си печелим десетки награди и получаваме признание. Но най-удовлетворен съм когато знам, че с добра стратегия, много бачкане и малко късмет надскачаме резултатите и увеличаваме продажбите на марките, за които работим. Онези малки крачки към световна доминация. (смее се)

Честно казано, не възприемам работата си нито като развлечение, нито като изкуство, нито като каквато и да друга подобна щуротия. Аз не създавам шедьоври. Резултатът трябва да е инструмент - перфектна симбиоза от цел, идея, подход, тактика, стратегия и реализация. Изобщо не ме интересува дали определяте нещо, което съм направил като креативно, иновативно или мега out-of-the-box. Единственото, което искам, е да си купите продукта. Направите ли го, всички сме доволни, а лично за мен това е един от онези силни моменти в работата ми, след които се чувствам щастлив. 

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?
- Разликата между PR и реклама е единствено и само в инструментариума. Човек като мен, който не е обременен от академични дефиниции в професията си, предпочита да нарича цялата тази палитра просто комуникация.

Създаването на една комуникационна кампания е изключително комплексен процес, защото нуждите на клиентите се променят и стават все по-всеобхватни. Част от успеха на All Channels | PR се дължи на това, че успяваме да предоставим 360-градусови интегрирани решения с изключително високо качество на организациите, с които работим.

Има ли безплатен ПР?
- Монетата винаги има две страни. Отговорът е да и не. От една страна няма, защото и зад най-неуспешната комуникация стои поне един човек. А доста трудно се намират хора, които да работят без пари. От друга страна, ако говорим за безплатно отразяване и споменаване на брандове в медиите, трябва да има безплатен PR. Много се радвам, че браншови организации като БДВО открито говорят и застават зад тази кауза. В България медиите са истински динозаври в това отношение, а губещи са най-вече потребителите и тяхната адекватна информираност.

Как днес дигиталният свят променя комуникациите?
- Истината е, че дигиталният свят е просто too big to fail. В този ред на мисли, преди време списанието Business Punk доста на място коментира в свой Facebook пост „Pic or it didn’t happen“. Ако нещо не е онлайн, значи изобщо не се е случило.

Спомняш ли си кога за последен път беше някъде без да носиш телефон? Когато и да е било, технологично погледнато си е преди цяла вечност. По-важно е, че днес това няма да ти се случи. Днес „нормалните“ хора инвестират в социалните мрежи средно по около 2 часа на ден, като тенденцията нараства прогресивно. Пандемията на времето, в което живеем, е ежедневната нужда от споделяне. Това е проекция на вечната човешка потребност, съществуваща много преди „always on“ ерата – да виждаш и да бъдеш видян. От опит знам, че хората вярват на хора, а не на брандове. Тоест, споделянията са най-ефективната реклама в социалните мрежи. Професия инфлуенсър съществува, защото хората обичат да се свързват с други хора, имащи сходни на техните интереси. Интернет демократизира инфлуенсърството и днес всеки може да създаде огромна маса от лоялни последователи.

Аз съм тотален фен на дигитализацията. Технологиите ни дават много възможности, които все още не използваме пълноценно. Въпреки всички регулации около личните данни, създаването и използването на Big Data за маркетингови нужди си остава огромен потенциал за развитие на пазара. Изкуственият интелект, креативните технологии и Internet of Things отдавна не са неща от киното, те са реалност и инструмент за достигане на огромен брой потребители, както и гигантска пазарна ниша. Тази реалност се развива по-бързо от нас самите.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?
- Няма значение, дали харесвам или не харесвам нещо в комуникацията между хората. Вярвам, че всеки има право на своята си логична истина, която да отстоява. Това, което зависи от мен, е да слушам внимателно, да се опитвам да влизам в чуждите обувки и да не говоря за хората, неприсъстващи в разговора. За мен най-важни са думите, подплатени с конкретни действия – всичко останало са празни приказки.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- В работата и в личния ми живот някак си упорито проявявам както сходни супер сили, така и сходни слабости:). Може би съм един от най-закоравелите чирпанлии в историята на малкото ми родно градче. Този местен шовинизъм е неизкореним от природата ми и настръхвам от вълнение всеки път, когато видя табелата на Чирпан. Наистина! Освен това, аз съм пристрастен към адреналина и високите скорости. Често може да ме видите в гората, омазан с кал до ушите върху подскачащ и ревящ ендуро мотор, докато чистият горски въздух не замирише на бензин и прегорял съединител. В по-спокойните ми делници обичам да пътувам, стотици и хиляди километри, обожавам хубавата храна и с удоволствие готвя, а напоследък започнах да ходя и на фитнес, което се надявам да превърна в навик.

 

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?
- В работата се зареждам от прекрасните ми колеги, които постигат повече дори от това, което самите те очакват от себе си. Мотивират ме добрите и работещи идеи, които променят пазара и оставят следи. Мотивират ме и конкурентите, които ме карат да искам да бъде още по-добър.

Какво би учил още?
- Не спирам да уча и харесвам онзи лаф, че днес е първият ден от останалата част от живота ми. Тази перспектива ми напомня, че човек винаги може да бъде по-добър и по-щастлив. Трябват ти само и чифт grande cojones, с които да променяш себе си и всичко около теб. Много вярвам в промяната и това, че тя води до положителни неща.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искал да прочетеш или чуеш?
- Започва в 7. Две силни espresso кафета с мляко, сутрешния блок по RTL на телевизора, преглед на Twitter фийда от телефона и един бърз чек на любимия ми нюзлетър от Monocle, който точно по това време получавам на пощата си.

Колкото до новината, ще ме зарадва да чуя споменаване на корпоративна марка по телевизията в положителен контекст:).