fbpx Сроковете на карантините се очаква да намалеят, за хората с бустер най-кратки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сроковете на карантините се очаква да намалеят, за хората с бустер най-кратки

На среща между директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев беше обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията. 

"Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър.

Очаква се заповед, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена. Новото е, че карантината (при контактни на заразени с COVID-19) на хора с бустерна доза може да е най-кратка или изобщо да не трябва да се изолират. Така се очаква:

- За доказано заразени с ковид изолацията да е 10 дни вместо досегашните 14.

- За контактните на доказано заразени с ковид карантината да бъде 7 дни вместо досегашните 10 дни.

- За хората, които са с бустерна доза ваксина срещу COVID-19 карантината да е още по-кратка.