fbpx Стартира гражданска инициатива за спасяване на пчелите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира гражданска инициатива за спасяване на пчелите

Стартира гражданска инициатива за спасяване на пчелите

 

Днес стартира Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата. Ако тя успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейския парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.

90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.
Международни учени вече апелираха за спешни промени, за да се избегне колапса в природата. Четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават. Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправидливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации. 4 милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС.
Настоящата Европейска гражданска инициатива призовава Европеската комисия да внесе законодателни предложения за:

1. Извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Премахване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80% до 2030г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100% чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035г.
2. Възстановяване на биоразнообразието: възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието.
3. Подкрепа за фермерите в преход: реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.