fbpx Стартира престижният Международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стартира престижният Международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

През май 2021 г. в София се открива Шестото издание на престижния международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, а от 1 септември до 10 октомври 2021 г. онлайн предстои да се проведат трите тура и галаконцертът на лауреатите от тазгодишното издание.
Организатор на форума е Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София.

През годините на своето съществуване от 2011 г., когато се провежда първото издание, до днес, конкурсът създава редица възможности за стартирането и развитието на успешна кариера на много талантливи български и чужди цигулари. Форумът допринася за издигането и изграждането на позитивния имидж на България на международното културно поле, привличайки - посредством наградния фонд и престижното международно жури, млади цигулари с изключително дарование от цял свят. Като една от програмните инициативи на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, с международния конкурсен форум организаторите възстановяват легитимират паметта на великия български цигулар Васко Абаджиев – „Паганини на двадесети век“.

„Въпреки усложнената ситуация и пандемията, ние от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София успяхме да адаптираме регламента и да организираме конкурса в хибриден формат. Това световно предизвикателство за подобен тип международни конкурси, от друга страна, дава възможност на много повече участници да се включат в Шестото издание, тъй като първи и втори тур ще се проведат онлайн, а лауреатите за трети тур и галаконцерта ще пристигнат в София,“ заяви Жанет Борлакова, основател и председател на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“.

Първи и втори тур ще се проведе изцяло онлайн от 01 до 17 септември 2021 г., а решаващият трети тур и галаконцертът на лауреатите на живо в София - на 9 и 10 октомври 2021 г. В конкурса могат да вземат участие цигулари от всички националности, родени след 27 август 1991 г.