fbpx Стартира проектът София среща Осло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира проектът София среща Осло

Стартира проектът София среща Осло

Първата фаза на българо-норвежкия проект „София среща Осло“ започна с конференция, която цели да засилят търговските връзки между двете страни, като предостави бизнес контакти и възможности за споделяне на опит между фирми и институции и добри практики между фирми и институции.

Проектът е организиран в партньорство със Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции офиса на норвежката държавна агенция Иновация Норвегия в България, в рамките на Фонда за двустранни отношения по програма „Иновации в зелената индустрия“, Норвежки финансов механизъм 2009-2014.

“Столичната община е готова да подкрепи всеки бизнес, който споделя нашата идея за развитието на столицата като иновативен и зелен град.” каза кметът на София Йорданка Фандъкова на форума „София среща Осло“. Тя изрази задоволство, че политиката на Норвегия съвпада с целите на столицата ни за иновации, зелени политики и креативни индустрии.
На събитието бяха представени основните предимства за инвестиране в България, както и се очертаха основните сфери на сътрудничество между българските и норвежките компании, с акцент  към  практическите нужди на бизнеса.

Венцеслава Янчовска, Мениджър на офиса на Иновация Норвегия в България, предостави добри практики от вече реализирани проекти, както и информация за възможностите за финансиране на български компании. “В рамките на програма „Иновации в зелената индустрия“ успяхме да подкрепим компании, които са избрали да се развиват като високотехнологични и иновативни. Постигнатите резултати по проектите доказаха, че внедряването на екологосъобразни технологии и продукти  имат своя принос за устойчивостта и конкурентоспособността на компаниите. Финансовата подкрепа и методическата помощ, която оказваме на фирмите, гарантират развитието им и възможността те да излизат на международни пазари.“

Главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции г-н Владимир Данаилов говори пред присъстващите за визията за развитие на София като притегателен център за чуждестранни инвестиции. „София има потенциала да стане хъб за качествени инвеститори, които виждат потенциала за развитие тук и сега. Нашата нагласа е да партнираме в проекти, които ще вдигат реномето на столицата и ще я превърнат в желан партньор на инвеститорската карта, като им оказваме институционалната подкрепа, от която имат нужда. Новият фокус на Столичната община и на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции е развитието на София от типична аутсорсинг дестинация  в такава, която създава продукти и решения.“ – сподели г-н. Данаилов.

Като част от този етап на проекта предстоят редица срещи на норвежките представители на институциите и бизнеса с месни фирми и технологични организации.
В рамките на три дни ще се проведат и конкретни двустранни бизнес представяния.
На следващ етап предстои фазата Осло среща София, където български представители ще пътуват до Норвегия и ще срещнат свои потенциални партньори.