Статира проект подкрепящ младите таланти

Българският форум на бизнес лидерите официално стартира своя нов проект „Лидери за бъдещето”, целящ подпомагането на професионалното развитие и лидерското мислене на талантливите млади хора в България с кръгла маса, на която участие взеха Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, Евгени Ангелов - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Ханс ван дер Лоо - директор „Връзки с ЕС” в Royal Dutch Shell plc, представители на Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, на Столична община и мениджъри на компании, членове на Български форум на бизнес лидерите.

„За да се развива човек, е необходимо да излезе извън своя удобен, подреден свят и да има смелостта да направи промяната”, това каза министър Росен Плевнелиев и сподели още, че „ако има изобщо формула за успеха, тя е в усещането във всеки един от нас, че работи по проекти и в сфери, които имат смисъл.” Според министър Плевнелиев подменяме стойностите в България, а „те се градят не върху имидж и рейтинг, а върху репутация. Това, което на Запад политиците дълбоко съзнават и практикуват, е, че когато идват на власт получават репутацията на тази държава – на нейната икономика, нейните компании, нейните млади хора и работят за това тази репутация да се разширява”, каза Плевнелиев. „Всички политици и бъдещи лидери трябва да осъзнават, че приоритетите на държавата не трябва да се плюят, а да ги надграждат, за да можем да изградим репутация на България.” По думите му лидерството до голяма степен е свързано с вземането на трудни решения, като успокои младите участници, че никак не е страшно да се допускат грешки, стига да имаме умението да ги превръщаме в опит, за да не ги допускаме повторно.

Представителят на Шел Ханс ван дер Лоо насочи вниманието към младите таланти като стратегически ресурс за бъдещето на иновативна, устойчива и конкурентноспособна Европа и говори за ролята на образованието за възпитаването на иновативно мислеща младеж в ЕС.
“България има нужда от визия за развитие”, това заяви от своя страна зам.-министър Евгени Ангелов. Според него е необходимо България да се позиционира, според това, което ни отличава и да развиваме потенциала си, за да не губим ежегодно най-талантливите и амбициозни хора. Според Ангелов усилването на икономическото развитие е най-важният фактор, който може да спре този процес. Той говори още за мястото и ролята на талантливите млади хора в държавната администрация, които именно раждат креативните идеи и ги увери, че полето за изява и трупане на опит там е огромно.

Конкретни политики за подкрепа на талантите, разработвани от страна на ресорните им институции, споделиха още Красимир Вълчев – главен секретар на Министерство на образованието, младежта и науката, Веселин Илков - началник отдел "Европейска координация" и секретар на КС по КСО в Министерство на труда и социалната политика, и Светлана Ломева – представител на Столична община, която поздрави БФБЛ за добрата инициатива от името на г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София и патрон на проекта „Лидери за бъдещето”.

Министър Плевнелиев изнесе първата от серията лекции пред талантливи млади мениджъри от компании в страната на тема „Основните фактори за успех в работата и живота чрез подобряване работата на администрацията чрез икономически растеж на регионите”. Следващите лекции по проекта се предвиждат за юни и ноември 2011 г., когато БФБЛ ще срещне участниците с Дейвид Фаджано – главен оперативен директор на световноизвестния „Дейл Карнеги Трейнинг” и с Том Кейт Роуч – вицепрезидент за Централна Европа, Балканите, Прибалтика и ОНД в „Астра Зенека”.

Проектът се осъществява със съдействието на Астра Зенека, Шел България и ЕЙМС Хюмън кепитъл. Медийни партньори на „Лидери за бъдещето” са Econ.bg и сп. твоят Бизнес.