fbpx Стават ли все по-популярни Грандфлуенсърите и имат ли ползи брандовете от тях? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стават ли все по-популярни Грандфлуенсърите и имат ли ползи брандовете от тях?

През последните години наблюдаваме все по-голямо популяризиране на брандовете чрез инфлуенсър маркетинг, който дава бързи и сигурни резултати. Има определени брандове, които обаче търсят вниманието и таргетират потребители, които на дали се вълнуват от младите инфлуенсъри, а искат да чуят препоръка за даден продукт от човек с по-голям опит. Тук идва моментът, с който ставаме свидетели на нова вълна от инфлуенсъри, които сами си проправят път в социалните медии. Кои са те?

Мирена Петкова, инфлуенсър маркeтинг специалист, споделя своето мнение за тенденциите в инфлуенсър маркетингът, който все повече дава бързи и сигурни резултати.

Според източници като GoDaily и So Standart Granfluencer е нов термин за инфлуенсър, който е на възраст над 50 години. Макар че всеки granfluencer е уникален и представя свои собствени истории и съдържание, много от тях споделят своя уникален опит, съвети и стратегии за това как да живеят пълноценно и ползотворно след като влязат в определена възраст. Те са експерти в много области като здраве, уелнес, мода, красота, пътувания, хранене и др. Следенето на granfluencers е чудесен начин да откриете нови неща, като дейности и рецепти, които са идеални за възрастни хора.

В резултат на добрите си съвети и опита, те се превръщат във влиятелни гласове в своите общности, като всекидневно вдъхновяват с историите си хора от всякаква възраст. Чрез използването на своите платформи те ни показват, че възрастта е само число и че никога не е късно да следвате мечтите, да излизате и да изследвате нови възможности.

Подобно на типичните инфлуенсъри, гранфлуенсърите обхващат широк спектър от теми, често доминират в определена ниша, участват в платени кампании и споделят живота си открито в интернет пред хиляди, дори милиони последователи. Най-важното обаче е, че тази нова вълна от инфлуенсъри разчупва стереотипа за това, какъв може да бъде успешният инфлуенсър и междувременно печели много пари.

Какво прави гранфлуенсърите толкова интересни ?

През тази година наблюдаваме промяна във видовете съдържание, които хората търсят. Преминаваме от силно планирано, инсценирано и редактирано съдържание към много по-автентично съдържание. Това е огромна причина гранфлуенсърите да стават толкова популярни. Аудиторията търси съдържание, което издига нови гласове, споделя нови гледни точки и като цяло я кара да се чувства добре отвътре.

Подобно на традиционните инфлуенсъри, гранфлуенсърите имат близки отношения със своите последователи, а последователите им се доверяват и се интересуват от ежедневието им. Като доказват, че в живота има толкова много неща въпреки възрастта, тези инфлуенсъри насърчават аудиторията си да празнува различията си и да живее свободно, без да се страхува от чуждото мнение. Тази положителна перспектива и промяна в гледната точка към живота е една от причините, ако не и основната, която прави тези инфлуенсъри толкова успешни в това, което правят. Марките, които са се впуснали и са започнали да използват granfluencers в маркетинговите си стратегии, добавят елементи на мъдрост, реалност и житейски опит към имиджа на своята марка.

Марките често пренебрегват това по-възрастно поколение, когато става въпрос за маркетингови усилия и разходи. Това поколение не само прекарва все повече време в социалните медии, но и харчи повече пари онлайн от по-младите поколения, като годишно те възлизат на около 7 млрд. долара.

Дори при цялата тази информация повечето маркетолози отделят само 10 % от бюджетите си за маркетинг на това поколение, а вместо това отделят около 50 % за милениумите. За марките ще бъде важно да включат в своя маркетинг влиятелни личности, за да представят точно тези, които имат покупателна способност. Брандовете, които са отворени към маркетинга на тази демографска група, ще помогнат да се отворят нови врати, да се разчупят дългогодишните стигми и да се приветства една демографска група, която в миналото е била недостатъчно представена.