fbpx Стажовете са шанс за намиране на работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стажовете са шанс за намиране на работа

Стажовете дават шанс на повече от 1/3 от младите хора да намерят постоянна работа - това показва практиката на фона на световната статистика, определяща младежката безработица като едно от най-сериозните предизвикателства пред пазара на труда. Именно към преодоляването му е насочена програмата „Младежка гаранция“ на ЕС, която ще стартира със следващия програмен период от 2014 г. От средствата по нея ще се може да се възползва и България. В тази посока бизнесът у нас продължава да развива и програми за поощряване наемането на млади хора.
Така своето ново работно място тази година намериха над 11% от младите професионалисти с интерес към реализация в сферата на финансите. Те бяха избрани от 144 стажанти на Обединена българска банка, които преминаха практики в централата и клоновата мрежа на институцията. Общо 1100 прохождащи професионалисти кандидатстваха за стажантската програма на банката като 81.9 % от одобрените са се насочили към стаж в клон на ОББ. Директният контакт с хора, съчетан с развитието на професионалните умения, е онова, което е привлякло младите специалисти именно към тези позиции. Останалите 19.1 % от младежите са предпочели да се запознаят от първо лице с дейността в една банкова централа.

Най-успешните стажанти са поканени на работа в структурите на финансовата институция, а броени месеци след началото на кариерата си те бяха наградени на специална церемония, която се проведе в края на миналата седмица. Почетните грамоти и награди им бяха връчени от г-жа Емилия Иванова, директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“ на ОББ. „Изключително сме горди, че младите професионалисти, които избраха да осъществят стажа си през 2013 г. в ОББ, не само прегърнаха ценностите на банката, но и показаха качествата, нужни, за да станат официално част от нашия екип“, заяви по време на церемонията Емилия Иванова, като поздрави наградените за успешното представяне. „Вярваме, че успехът на нашите млади колеги през тази година ще мотивира и следващото поколение бъдещи финансови експерти да потърсят практическо приложение на натрупаните си знания в структурите на ОББ и през 2014 г.“, допълни тя.