fbpx Стокообменът между България и Катар е нараснал 4 пъти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стокообменът между България и Катар е нараснал 4 пъти

През последните десет години стокообменът между България и Държавата Катар се е увеличил 4 пъти, но въпреки това все още не използваме целия потенциал, който имаме. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри  Българо-катарски бизнес форум, в който участие взеха над 300 компании от двете страни. Министър Караниколов подчерта, че за първите десет месеца на 2017 г. стокообменът между двете държави възлиза на 10.2 млн.щ.д.
Министърът на икономиката посочи, че българските фирми имат потенциал и интерес от нарастване на реализацията на продукти от сферата на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, селскостопанска продукция, техника и оборудване.

Караниколов приветства катарските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои представителства, като логистични и производствени бази, както и изследователски и развойни центрове. По думите му перспективни сектори в това направление са: енергетиката, машиностроенето, автомобилостроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии, селското стопанство и хранителната промишленост, туризма, както и развитието на индустриални зони и технологични паркове.

Министърът на икономиката на Държавата Катар Н.Пр. шейх Ахмад бин Джасем бин Мохамад Ал Тани, който е начело на делегация от близо 40 катарски компании в страната ни, изтъкна че потенциалът в сферата на търговията и инвестициите между двете страни е голям и трябва да бъде развит. На събитието бе подписано Споразумение за създаване на смесен бизнес съвет между Българската търговско-промишлена палата и Катарската търговско-промишлена палата.