fbpx Стотици творби на Яворовите дни в Поморие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стотици творби на Яворовите дни в Поморие

Стотици творби на Яворовите дни в Поморие

115 автора от цялата страна с над 700 творби ще участват в националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини” в Поморие. В края на миналата седмица изтече срокът, в който желаещите да мерят пера в рамките на традиционните Яворови дни, можеха да изпратят своите текстове. Със задачата да подберат най-стойностните сред тях са се заели „щастливата и лекомислена” поетеса Маргарита Петкова, нежният лирик Ваньо Вълчев и един от стожерите на литературата в Поморие- Петя Казакова.
Над 40 индивидуални и групови изпълнители са се записали за участие в Националния рецитал- конкурс по творби на Яворов за любители. И тази година трите празнични дни обещават да бъдат наситени и привлекателни за зрителя, жаден за културни преживявания край морето.

Официалният старт Яворови дни- 2011 ще бъде даден на 14 юли (четвъртък) от 19 часа със заупокойна молитва в памет на Пейо Яворов. По традиция след това почитателите на поета ще се поклонят пред неговия паметник, където слово ще изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов. От 21 часа „Саломе” на Оскар Уайлд в превод на Яворов ще събере на централния площад жителите и гостите на Поморие, които ще се потопят в събитие, различно от всяко друго, предлагано от лятната морска вечер.
В петък, 15 юли, концертмайсторът на Холандския радио-филхармоничен оркестър Мичо Димитров с виртуозно майсторство ще поднесе произведенията на Льоклер, Г. Форе, Г.Златев-Черкин и С. Франк на почитателите на цигулката.
В събота от 20 часа в градината на читалище „Просвета” ще бъдат излъчени лауреатите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени”, както и ще се проведе заключителният етап на рецитал-конкурса по творби на Яворов.

facebook коментари