fbpx Страната на чудесата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Страната на чудесата

Страната на чудесата

България е страната на чудесата. И на парадоксите... Малко страни в Европа могат да се похвалят с разнообразна природа като нашата, съчетана с огромно историческо и културно наследство. От древни времена по тези земи са се случвали значими събития, оставили безброй свидетелства. Факт е, че България е била могъща държава с излаз на три морета и богата култура по времето, когато много от днешните европейци са "припкали" боси из горите. Парадоксално е, че при това изобилие от природни и исторически дадености, резултатът към днешна дата е така скромен...

Нищо на този свят не е случайно и за всяко нещо си има причина. Има и някои необясними на пръв поглед неща. Едно от тях е учудващото ни качество да бъдем специалисти по неправенето на нещо. Замислете се: колко пъти ви се е случвало да споделите идея или да поставите задача на някого и той вместо да си напрегне ума за решаването й се впуска в подробни разработки на всички варианти и причини, заради които това не може да стане...Опасно е, ако този скептицизъм се превърне в национална черта.

Може би причината се крие в натрапеното чувство, че от индивида зависи малко. В контекста на "глобалните" задачи това сигурно е вярно, но в нашето ежедневие съществуват безброй малки задачи, които зависят от всеки един от нас, а решаването им е изцяло по силите ни. Например да си подредим дома и двора, да поддържаме приветлив вид на околното пространство... а това са първите неща, които правят силно впечатление на новодошлия чужденец.

Вярно е, че интересът към България като място за почивка се засилва. За да бъде интересна тази почивка, има много възможности. Но каква е ползата да се реставрират културни паметници или да се строят луксозни хотели, ако пътят до тях е едва проходим или минава покрай някое спонтанно възникнало сметище? Тук ролята на държавата е безспорна - да регламентира и прилага правилата, и ако не може да реши някой проблем с пряка намеса, то поне да създаде предпоставки бизнесът да го реши сам чрез подходящи данъчни и други механизми.

Създаването на качествен туристически продукт е сложна задача с много фактори и участници. За да извлечем максимална полза от всички дадености на природата и историята, се налага всеки от нас да прави това, което зависи от него, по най-добрия начин. Инициативата трябва да дойде от хората в бизнеса. Крайно време е да започнем да търсим решенията, а не обяснения на
проблемите.

И така: Какво направихте днес,
за да ви върви по-добре бизнеса?