Строят висящите градини на Семирамида за операта "Набуко"

Продължава строителството на сцената на операта „Набуко” в столицата. На площада пред храма „Свети Александър Невски”, се издигат висящите градини на Семирамида. Те ще играят ролята на оркестрина, а под тях ще бъде разположен оркестъра на „Набуко”, с диригенти Михаил Синкевич и Жорж Димитров. Премиерният спектакъл е на 23 юли от 21ч.

Висящите градини на Семирамида или на Вавилон са наречени на името на легендарната асирийска царица, управлявала 810 г. пр.н.е. Те са третото от Седемте чудеса на света, макар и до днес останките им да не са открити със сигурност. Смята се, че са били построени около древния град Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак. Основните сведения за градините са почерпени от документите на гръцките историци Страбон и Филон.

Според повечето изследователи, градините са построени около 575 пр.н.е. от цар Навуходоносор II, който управлява града повече от четири десетилетия. Легендата разказва, че владетелят ги построява, за да не тъгува по дома си неговата съпруга - персийската принцеса Амитис, която идвала от плодородните земи на Месопотамия. Друга легенда обаче гласи, че градините са създадени от царица Шамурамат (Семирамида), по време на нейното кратко 5-годишно управление. Макар и исторически невярна, тази теория очевидно е била по-разпространена сред хората, имайки предвид името, с което градините са известни и до днес. Някои изследователи дори смятат, че висящите градини не са нищо повече от художествена измислица, тъй като за тяхното съществуване не са открити достатъчно достоверни исторически документи.

Действието на „Набуко” се развива в този регион, в който се предполага, че са се намирали прочутите висящи градини. Още в началото на операта , евреите са силно обезпокоени и се молят на бог Йехова, защото Вавилонската армия, предвождана от Набуко, напредва към техния град. Малко по-късно в царските покои във Вавилон. Абигаил е намерила документ, от който е научила истината за произхода си.

В последно действие, във Вавилон, около градините, пристига Набуко, срива с войската си вавилонският идол и освобождава евреите от робство.