fbpx Студенти получиха стипендии за видеотворби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Студенти получиха стипендии за видеотворби

Организарторите на DA Fest и НХА наградиха талантливи български автори, участвали в конкурса за най-добро експериментално видео. Societe Generale Експресбанк раздаде две специални отличия по време на официалната церемония по откриването на едно от емблематичните есенни арт събития на столицата – Международен фестивал за дигитални изкуства – DA Fest.

Голямата награда за най-добра видео творба, създадена от български автор, е парична премия в размер на 1000 лв. Тя бе получена от Ивайло Николов, който е завършил Изящни изкуства в Universidad Complutense в Мадрид през 2015, специализирайки дигитални и аудиовизуални изкуства. Петко Танчев спечели поощрителна награда за млад автор (на възраст до 25 г.) в размер на 300 лв. Той има магистърска степен на програма „Проектиране на авторски визуален спектакъл“ в специалност Сценография и е завършил специалност „Сценография“ на Националната Художествена Академия. Отличията бяха присъдени от жури в състав Галина Димитрова-Димова и Венелин Шурелов (куратори на DA Fest), Мартин Заимов (Societe Generale Експресбанк), и един независим експерт – Весела Ножарова (куратор и критик). Също така бе направена специална селекция от изпратените за конкурса видеа, които ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала.

DA Fest е международен фестивал на дигиталните изкуства, организиран от Националната художествена академия (НХА), чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Фестивалът има мисията да изгради благотворна културно-образователна среда в полето на дигиталните изкуства, създавайки платформа за диалог между артисти, студенти, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

Петото издание на DA Fest се провежда от 15-ти до 19-ти септември 2015 г. Разнообразната му програма включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи. В рамките на фестивала световноизвестни творци ще представят най-новите тенденции и практики в сферата на дигиталните изкуства. Сред участниците са Cod.Act (Швейцария), Сузана Хертрих (Германия), RaumZeitPiraten (Германия), Вибеке Соренсен (САЩ/Сингапур), Кристиан Делеклюз (Франция), Гийом Байшелие (Франция), Наталия Петкова (България/Канада) и много други.