fbpx Супер компютъра Watson ще помога на онколозите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Супер компютъра Watson ще помога на онколозите

IBM заедно с WellPoint, Inc. и Memorial Sloan-Kettering център за изследване на раковите задолявания обявяват първите решения в сферата на когнитивните изчисления, базирани на системата за изкуствен интелект Watson. Тези иновации ще променят качеството на здравеопазването, давайки възможност за предоставяне на бързи здравни услуги, съобразени с нуждите на всеки пациент.

Иновативните решения на IBM представляват пробив в здравеопазването и ще помогнат на медицински специалисти да анализират и използват големи обеми от данни в съчетание с клиничните познания с цел взимане на решения за лечението на пациенти. Продуктът Interactive Care Insights for Oncology е свързан с облачна система за консултиране на базата на Watson, която ще помогне на онколозите и изследователите да открият най-подходящото лечение за пациенти с раково заболяване. Системата е свързана с WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review – когнитивни системи, които ускоряват процеса за вземане на решение от страна на лекарите.

По време на едногодишното сътрудничество между IBM, здравния център WellPoint и Центърът за изследване на раковите заболявания Memorial Sloan-Ketterin интелигентната система Watson беше конфигурирана за работа в областта на онкологията и управление на информация относно грижата за пациентите. Медицински и технологични експерти инвестират хиляди часове в „обучението” на интелигентната система, за да може тя да възприема, анализира и тълкува значението на въведената комплексна, клинична информация с цел подобряване на качеството и ефективността на здравните услуги.

Според Американската асоциация за изследване на рака в рамките на 2013-та година ще бъдат диагностицирани 1,6 милиона нови случая на ракови заболявания. Проучванията показват, че един от пет пациента бива непълно или грешно диагностициран в следствие на усложнения в здравеопазването. Тези статистики, заедно с непрекъсното нарастващия обем на медицински данни и информация, изправят здравната индустрия пред предизвикателство.