fbpx Super за новия Superb | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Super за новия Superb

Изцяло новата Skoda Superb

Super за новия Superb

 
Пътуваме по малките тесни междуселски пътища, които се вият из яркозелените поля и лозя на Тоскана, и не можем да спрем да се наслаждаваме. Слънцето ни поздравява през панорамния покрив на новата Skoda Superb. Редуват се замъци и имения, оградени с типичните гордо издигнали се към небето кипариси. Спускаме и изкачваме виещите се като змия пътчета. Всичко е нереално красиво, като картина на неизвестен майстор от времето на Медичите...
 
 
Само че, ние сме в абсолютната реалност, в новата ера на чешкия производител. Флагманът Superb повече от всякога е готов да се бори с лимузините в луксозния сегмент. Изграден на основата на концепцията ‘Škoda VisionC’, той излъчва безкомпромисна класа, която съчетава осанка и забележителен комфорт. С колегата ми Искрен постоянно откриваме елементи, от които се впечатляваме: „Виж как влиза в завоя!“, „Колко удобен и отзивчив волан!“, „Страхотна возия!“, „Леле, колко място има зад нас!“, (тук вметвам, че по никакъв начин не мога да се пресегна да достигна чантата си, която съм метнала на задната седалка), „Колко дискретно осветление има в краката ни!“, „Материалите са още по-високо ниво!“...Тази кола просто е друго ниво, категорични сме двамата. 
 
 
На обяд спираме в една винарна с уникална гледка към лозята. Най-сетне имаме възможност спокойно да разгледаме автомобила. Е, излъчва респект, сигурност, модерност. Острите форми навсякъде присъстват, но сега те дават уникално съвременно и техно възприятие, а цялостната форма е с усещане за купе. Формата на фаровете също е променена, като ясно правят алюзията с блясъка на ненадминатия чешки кристал. Стоповете и габаритите са с изцяло нова форма и изцяло светодиодно решение. Сега автомобилът е с 8 см. по-голямо междуосие (2.84 метра), а дължината е 4.86 метра.
 
Не се изненадваме, но сме впечатление, че в новия Superb са вложени всички най-нови системи за сигурност на групата "Фолксваген". Така автомобилът се изстрелва до нивата на най-луксозна лимузина и ще бори здраво конкурентите с традиционно добрата си цена. Моделът вече има автоматично задействане на спирачките при катастрофа, за избягване на последващ удар, система за предупреждения при бързо приближаване на предното превозно средство с аварийно спиране, сигнализация за случайно напускане на избраната лента за движение, аларма за обект в мъртвата зона на огледалата. Голямата новост е, че това е първият модел на марката с адаптивно окачване и система за промяна на настройките на основните възли и агрегати в няколко различни режими.
 
 
Традиционно Superb e лидер в пространството – и за пътниците и за багажа. Имам любим текст, който не пропускам – с удоволствие влизам в багажника, за да усетя колко много място има да се събера в 625 л! (не, че ще прекарваме трафиканти, но три като мен спокойно можем да се превозим и в багажното отделение:)
 
 
Като истинска лимузина, новият Superb предлага адаптивен круиз контрол, система за автономно паркиране и излизане от паркомясто, камера за разпознаване на пътните знаци, сигнализация за умора на водача и др.  За първи път климатичният комфорт предлага три зони, подгряващи се предно стъкло и дюзи на пръскалките за вода.
 
В сравнение с предходния модел, теглото е намалено със 75 кг, а консумацията на гориво с 30%. Традиционно Skoda предлага с богата гама двигатели - пет бензинови и три дизелови, всичките с турбокомпресор, като мощностите са от „малките“ 120 до 280 к.с. Обещават, че за най-икономичната модификация – Green line са достатъчни 3.7 л/100 км. Ще видим... Ускорението при най-мощната версия от 280 к.с. за 5.8 сек/100 км. Освен механични трансмисии сe предлагат автоматични 7-степенна DSG с двоен съединител, като и версии със задвижване 4Х4. В сравнение с предходния модел теглото на автомобила е намалено със 75 кг, а консумацията на гориво със завидните 30%. 
 
 
В обедната почивка ни демонстрират аудио и IT възможностите на автомобила. 12-те говорителя и 610W мощ превръщат новата Skoda Superb в концертна зала на колела. Слушаме „Пролетта“ на Вивалди, след това „Хотел Калифорния“ със специфичния за всеки стил саунд. Забележително! 
Естествено същността на автомобилите се превръща все повече в таблети, смартфони и всякакви други джаджи. За първи път в Skoda може да бъде интегриран достъп до високоскоростен интернет, базирани на стандарта LTE. Става ви ясно, че светът вече е ваш. Свързвате смартфона и на екрана на информационно-развлекателна система SmartLink може да управлявате приложенията. На разположение имате MirrorLinkTM, Apple CarPlay и Android Auto. 
 
 
Шкода Супърб може да се свърже към смартфон за първи път и избрани приложения да бъдат управлявани от екрана на информационно-развлекателна система. SmartLink включва MirrorLinkTM, Apple CarPlay и Android Auto. Също премиерно новата Skoda Media Command app позволява функциите да бъдат контролирани дистанционно от задните седалки, чрез таблет с Wi-Fi , за който има и специална стойка. 
Интерфейсът SmartGate, разработени от Шкода, позволява някои данни за автомобила, за да бъдат достъпни за собствения смартфон приложения на потребителя.