fbpx Suzuki IGNIS - малък, ама голям! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Suzuki IGNIS - малък, ама голям!

 

Обичам малките, елегантни вещи – например, колкото и да е модерно в гурме културата да ми сервират една топчица в чиния голяма като теракотена плоча с огромна вилица, никак не ми харесва. Обичам малки прибори, малки чинии и чинийки, малки чаши за кафе. Дотук с малките неща, да не останете с грешно впечатление….:)

Това беше интродукция, за да кажа, че обичам и малките коли, които ми създават невероятен уют. Ето в този списък влиза и Suzuki IGNIS, който създава съвсем нов сегмент в автомобилната индустрия - ULTRA COMPACT SUV. Той съчетава запомнящ се дизайн, функционалност, удобство, неочаквани динамични характеристики (все пак с думата „динамични” не си представяйте някаква ракета), напълно модерно и достатъчно техническо оборудване, 4х4 и не на последно място настроение, fun, особено ако е в любимото ми червено.

 

Новият IGNIS носи духа на минималистичния дизайн, но на практика има всичко, което го прави пълноправен участник на пътя. Изразителната предна решетка с голямо хромирано S и характерния U-дизайн на фаровете го правят отличим отдалеч. Дизайнерите никак не са прекалили с допълнителни елементи и украси, които да натруфят мъника. Напротив, изчистените линии му придават сила. Ако го погледнете фронтално ще останете с впечатлението за пълноправен джип, заради повдигнатата платформа – клиренсът е 18 см, а ъглите за подход са еквивалентни на истински SUV.

 

Задната броня на IGNIS допълва силуета на автомобила с перфектна естетика на модерен кросоувър. Раздути калници, ъгловати линии, които всъщност има и в целия модел.

IGNIS е оборудван с ALLGRIP AUTO система за задвижване на четирите колела. Тази система автоматично контролира поведението на автомобила и при нужда насочва въртящия момент към задния мост.

 

Въпреки ултракомпактните си размери, само 3,7 м дължина, което позволява невероятно малък радиус на завиване от 4.7 метра, безкрайно ценен в града, автомобилът предлага учудващо място. Спътникът ми е висок 185 м – няколко пъти го питам как се чувства и дали няма усещане, че е в душегубка, а той ми отговаря, че ако влезе със затворени очи в купето и после ги отвори, никога няма да предположи, че е отвън е толкова малък. Аз, с моите 160 см се ширя предостатъчно. Дизайнерите така са успели да усвоят всеки сантиметър, че мястото е достатъчно удобно да се возят нормално четирима, въпреки, че го водят за петима, но си мисля, че ще е прекалено. Ако се наложи обаче – ще ги поеме.

 

Автомобилът е оборудван и с мулти-информационна система с тъч екран с възможност да свържете смартфона си, както и камера за обратно виждане.

За отбелязване е, че багажникът е с обем от 267 литра, което го прави достатъчен за най-нужните вещи при пътуване и извън града. Аз съм убедена, че ще се справя и с багажа за лятна морска ваканция, а за нея обикновено винаги нося безкрайно много ненужни неща, но… да има:)

 

Съвсем непланирано за новия IGNIS се впуснахме с едно планинско пътешествие от Враца към Вършец, след това към Гара Лъкатник и пътя пред дефилето към София. Точно отсечката от Вършец към Лъкатник, през селата Горна и Долна Бела речка е впечатляваща – високо в планината, с буквално обърнати като подкови завои и невероятно красива. Като швейцарски път през Алпите. Непременно ще мина отново, когато пролетта вече е сложила цветната премяна. Горещо го препоръчвам този път. Когато вече започнахме да се изкачваме се чудех дали мъникът ще издържи с неговите 90 к.с., но с 1,2 литров бензинов мотор DUALJET (не знам защо си спомних детските години и геройското преминаване на прохода Шипка с Ладата на баща ми, когато пътувахме към морето…).

 

Обаче съвременният герой ми демонстрира неочаквано добро поведение. Превзема завой, след завой. Благодарение на двойната система за впръскване и по-лекия материал, използван за производството на мотора, генераторът постига забележително нисък разход на гориво от 4.6 л/100 км. Двигателят е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия или AGS (Auto Gear Shift by Suzuki) автоматична скоростна кутия, която е отличена от Японското дружество за насърчаване на машинната индустрия. Искам в следващата снимка да видите много добре какъв разход постигнах – 4,9л/100 км. Заслужава адмирации!

 

Впечатлена съм, че този малък автомобил има всякакви системи и технологии в помощ на водача като система за подпомагане на спирачната дейност с две камери, система за предупреждение при излизане извън осевите линии на пътното платно, асистент при потегляне при наклон и асистент при спускане при наклон. На практика IGNIS има всичко, което е нужно за един съвременен автомобил.