fbpx Световна премиера за новата Škoda Kodiaq, за първи път с plug-in хибридно задвижване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Берлин

Световна премиера за новата Škoda Kodiaq, за първи път с plug-in хибридно задвижване

В сърцето на Европа, в Берлин, бяхме част от световната премиера на втората генерация на най-успешния SUV на Skoda – моделът Kodiaq. Събитието се състоя в емблематично градско пространство от тунели в центъра на германската столица под Pozdamer Plazt, точно където някога е минавала историческата Берлинска стена, разделяла Германия на две - ГДР и ГФР. Днес само няколко бетонни панела напомнят символично за онези времена, а Kodiaq разчупва всички граници и ще има още повече свобода да пътува до всяко място, което пожелае, благодарение на още повече асистенции и удобства.

Снимки: авторът

Изцяло новият Kodiaq изглежда с по-масивен и с по-модерен външен вид от своя предшественик. Той е с 6 см по-дълъг, предлагайки повече място за пътниците и багажа им. Общата дължина е 4758 мм, а обемът на багажното отделение е нараснал до изключителните 910 литра при петместния вариант. Подобрена e аеродинамиката, a коефициентът на съпротивление e едва 0,282, което за SUV е повече от впечатляващо.

Веднага прави впечатление променения преден капак с новото лого на Skoda и отличителна шестоъгълна решетка, която не може да се сбърка. Опционалните FULL LED матрични светлини с 36 индивидуални светлинни сегмента от второ поколение излъчват изключително ярка и ясна светлина.

Skoda Kodiaq дебютира и с нов цвят за марката - "златен бронз".

Скоростният лост вече е на кормилната колона

Основно впечатление в интериора прави свободностоящият 13-инчов екран на информационно-развлекателната система, допълнен от 10-инчов виртуален кокпит и опционален head-up дисплей. Под екрана на информационно-развлекателната система са новите три многофункционални бутона за завъртане и натискане с интегрирани дигитални дисплеи.

Лостът  на автоматичната предавателна кутия вече на кормилната колона, като така освобождава допълнително място на централната конзола.

Стилизираните нокти на голямата мечка Кодиак в задните светлини

Разнообразие от двигатели – за първи път и Plug-in хибрид за Kodiaq

За първи път най-успешният SUV на марката ще се предлага и като Kodiaq iV с plug-in хибридно задвижване, с обща мощ от 204 к.с. Производителят обещава изцяло електрически пробег от над 100 километра. Заедно с това модрлът има и мек хибрид с двигател 1.5 TSI със 150 к.с.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Гамата от двигатели се допълва от 2.0 TSI бензинов двигател и две 2.0 TDI дизелови конфигурации, осигуряващи съответно 150 и 193 к.с. Всички те са съчетани със 7-степенна автоматична предавателна кутия DSG, а най-добрите бензинови и дизелови варианти имат и стандартно задвижване на всички колела.

С Kodiaq Skoda въвежда системата за динамично управление на шасито DCC Plus, която контролира фазите на пружиниране и компресия на окачването, като така пътуването по лоша или неравномерна пътна настилка е много по-комфортно.

Дузина асистенти 

Във втората генерия на Kodiaq е включен широк набор от усъвършенствани системи за безопасността и комфорт. Сред тях са Turn Assist, която помага за предотвратяване на сблъсъци на кръстовища, а дистанционното паркиране на автомобила става чрез приложение. Надгражда се т.нар. мъртвата точка (Side Assist), която открива превозни средства от 70 на 90 метра. Преработеният Traffic Jam Assist осигурява по-ясен изглед на околните превозни средства във виртуалния кокпит и е комбиниран с Adaptive Lane Assist и Adaptive Cruise Control. Tе работят в тандем с навигационната система за предвиждане на завои и кръстовища.

Мениджърският екип на Skoda по време на премиерата на Kodiaq в Берлин (отляво надясно): Йоханес Нефт, член на борда на Škoda Auto за техническо развитие, Мартин Ян, член на борда на Škoda Auto за продажби и маркетинг, водещата на вечерта Ив Шиър, Катерина Вранова, отговаряща за дизайна на цветовете, шефът на Škoda Design Оливер Стефани, главният изпълнителен директор на Škoda Auto - Клаус Зелмер и ръководителя на Škoda комуникации Том Дрекслер

В началото на пролет 2024 новата Skoda Kodiaq ще е в България

Новата Skoda Kodiaq ще може да се поръчва в България още от декември 2023 г. А първите му доставки се очакват у нас през пролетта на 2024 г.