Световна щафета за мир пристига в Поморие

Лъч от Световния пробег на хармонията ще достигне Поморие на 19 юли. Глобалната инициатива ще бъде на българска земя между 14 и 21 юли, като ще премине през 20 града, за да продължи в Румъния.

В същността си пробегът е кампания за насърчаване на приятелството и разбирателството между народите. Участниците в нея си предават от ръка на ръка горящ факел като символ на съпричастността и братството. Щафетата минава през над 70 страни, носена от бегачи- доброволци, които вярват, че светът може да живее в хармония, без да се поставят бариери по етнически или религиозен принцип. Европейската част тази година стартиртира в Дъблин и завършва в Москва, като за пета поредна година в маршрута са включени и български градове.

На 19 юли от 11 часа „факелът на хармонията” ще бъде приет от инж. Петър Златанов, кмет на община Поморие, а международният отбор ще бъде приветстван официално пред сградата на читалището на пл. „Св.Св. Кирил и Методий”. Всички граждани и гости на Поморие ще имат възможност да се включат в световната инициатива, пробягвайки няколко метра с факела и да отнесат със себе си прекрасния летен спомен, че са станали част от нещо необикновено.

Кампанията слага началото си преди 30 години, заради непоколебимата увереност на дееца за мир Шри Чинмой, че спортът е мощно средство, с което може да се изгради по-добър свят. Световни личности като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Мохамед Али застават с вярата си зад идеята, която от година на година се разраства все повече. Тази година ООН и ЮНЕСКО дават своята подкрепа на Световния пробег на хармонията в рамките на обявената от организациите Международна година на сближаването на културите.