fbpx Световният автомобилен салон в Женева отвори врати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Световният автомобилен салон в Женева отвори врати

Световният автомобилен салон в Женева отвори врати

Днес отвори врати 81-вия „Международен Автосалон Женева” 2011 г. (1-13 м.март). Среща си дават големите в автомобилният свят. На площ от 80 000 кв. м са разположени щандовете на 260 изложителя от 31 страни, а броят на марките е над 700. Световните премиери са 93. По традиция първите два дни са запазени за медиите от цял свят, като журналистите се очаква да са армия от над 10 000. Ето някои интересни моменти.

Alfa Romeo

Alfa Romeo определени изненада с футуристичната концепция 4C. Италианците определят модела като компактен суперспортен автомобил.
Двуместното купе е със задно задвижване, изграден е от въглеродни нишки и алуминий, а за задвижването се грижи бензинов турбоагрегат. Максималната мощност е над 200 конски сили. Максималната скорост на движение на Alfa Romeo 4C Concept е над 250 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч е за по-малко 5 секунди.

Citroen

Второто творение от гамата DS, CITROËN DS4 се вписва идеално във философията на линията DS, чиито модели се характеризират с изобретателна концепция, с дизайн, вдъхновен за уникални усещане за комфорт, динамизъм и изтънченост.
В действителност, още на пръв поглед, DS4 показва специфични черти, които го правят уникален, с повдигнато купе, за да господства на пътя и панорамно предно стъкло за широк изглед. Дизайнът на шевроните и поставянето на логото DS на предния капак и на LED светлините, видими през деня и през нощта, представят неговия изключителен характер. Профилът, който съчетава елегантност и сила, е подчертан от хромирана лайстна, която преминава в основата на тонираните странични стъкла, над калниците, подчертавайки широките 19 цолови гуми и стига чак до спойлера отзад, за още повече динамизъм.

Достъпна при много от моделите в гамата (C3, DS3, C4, C4 Picasso и C5), технологията MICRO-HYBRIDE e-HDi ще продължи да се разпространява. В Женева, марката ще представи за първи път CITROËN Berlingo e-HDi, който ще излезе на пазара през 2011 година.
Така оборудвани, моделите CITROËN e-HDi отбелязват чувствителен напредък по отношение на консумацията на гориво и на емисии на СО2. Печелят се средно по 5 грама на 100 км. В градска среда, ограничаването на консумацията и на емисиите на СО2 могат да достигнат 15%.
Технологията MICRO-HYBRIDE e-HDi е съставена от система Stop&Start от второ поколение, която позволява спирането на двигателя, в случаи, в които неговото функциониране не е необходимо.

Mitsubishi

Mitsubishi представя “Concept Global Small” “e-компактен автомобил”, който ще бъде представен в реален производствен вид още към края на годината. Глобален продукт за „Глобалното население”
Проектът “Global Small” е разработен в Оказаки (Япония) – в глобалния център на ММС за изследвания и развитие – за по-малко от 2 години. Той следва да обедини всички „еко/компактни” изисквания на пазара в един продукт, проектиран с тази цел, а не е просто адаптиран за нея.
- “e” като “eфективност”: високо-ефективния и e-компактен модел на Mitsubishi Motors обединява добродетелите на малките автомобили като например маневреност и добра видимост, съчетани с капацитет за 5 пасажера и техния багаж. Всичко това е умело вместено в един от моделите с най-ефективно пространства в B-сегмента (3,74 м дължина x 1,68 м ширина).
- “e” като “engineering (проектиране)”: този e-компактен модел е проектиран така, че да отговаря на бъдещите нужди на клиентите, както и на регулаторните изискванията във всеки един световен пазар: било то Япония, Северна Америка или развиващите се европейски пазари.
- “e” като “environment” (околна среда): e-компактния модел на Mitsubishi се гордее с разумен разход на гориво и съответно ниски емисии, отговарящи на новите тенденции. Това е постигнато чрез: предприети мерки за ниско тегло на модела, изцяло новите бензинови 1,0-литров и 1,2-литров MIVEC двигатели, изполване на по-зелена технология от ММС (Система за автоматично гасене и стартиране на двигателя – „Аutomatic Stop & Go”, Система за регенериране на енергията при спиране и др.), както и подобрена аеродинамика .

- “e” като “eлектрически автомобил”: като допълнителна подкрепа към стремежа за опазване на околната среда, e-компактния модел е проектиран така, че да може да бъде пригоден към 100%-ов електрически автомобил в един следващ етап от развитието си
- “e” като “economies (икономия)”: устойчивия дизайн и проектиране на “Global Small”, черта присъща за японските продукти като цяло, също така гарантират и ниски разходи за експлоатация.
- “e” като “eфикасен дизайн”: освен енергичен външен вид, e-моделът притежава и изтънчена аеродинамика, за да може с лекота да се справи както с ежедневния градски трафик, така и със забързаното темпо по магистралите.
Skoda Auto обяви новият си слоган “Новата сила на Skoda” и показа концептуална разработка, която разкрива част от дизайна, който ще е основата за бъдещите модели на марката. Динамичен профил и футуристичен дизайн, които показват непознати до сега за чехите разработки. Интересен акцент е панорамният стъклен таван, който прелива в задното стъкло.
Изцяло новото е лого на марката

SUBARU

Kонцепцията на SUBARU IMPREZA e първата, в която се съдържа новата стратегия за моделите от марката. Проектирана да покаже възможната насока на бъдещите модели на IMPREZA, концепцията също така олицетворява новия слоган - "Доверие в движение"(Confidence in Motion). Изразявайки основната ценност, заложена в марката, концепцията показва изчистена форма, излъчвайки динамика и елегантност. Моделът също разполага с просторен и луксозен четириседалков интериор, който гарантира сигурно и спокойно пътуване.