fbpx Световно известната художничка Джули Мерету ще оформи 20-ият BMW Art Car | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Световно известната художничка Джули Мерету ще оформи 20-ият BMW Art Car

в Solomon R. Guggenheim Museum BMW обяви сътрудничеството си със световно известната художничка от Ню Йорк Джули Мерету. Единодушно избрана от международно жури от директори и куратори на музеи, Мерету получава пълна творческа свобода да създаде следващата „движеща се скулптура“ в легендарната колекция на BMW.

BMW ще стартира на 24-часовото състезание на Льо Ман с BMW M Hybrid V8 Art Car на Мерету – и ще продължи една почти 50-годишна традиция, която вдъхновява не само почитателите на моторните спортове, но и тези, които се интересуват от изкуство, технологии, дизайн и мобилност. От 1975 година състезателни автомобили за BMW са създавали художници като Александър Калдър, Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Джени Холцер, Джеф Кунс, Као Фей и Джон Балдесари.

„Цял живот съм обичала автомобилите, като играчки, като обекти, като възможности. Поради това съм много радостна от работата си върху следващия BMW Art Car“, каза Джули Мерету. „Тръпката от скоростта, 24-часовото състезание на Льо Ман и иновативните възможности на хибридните и напълно електрически автомобили и в бъдеще да се отворят и да играят през напълно нови територии в мобилността и моторния спорт.“

Джули Мерету е родена в Адис Абеба, столицата на Етиопия, през 1970 г. и имигрира в Съединените щати със семейството си на седемгодишна възраст. Тя получава бакалавърската си степен от Kalamazoo College в Мичиган, завършва Училището по дизайн на Роуд Айлънд с магистърска степен през 1997 г. и също така прекарва една година в университета Cheikh Anta Diop в Дакар, Сенегал. 

Джули Мерету работи в студиото си в Ню Йорк от 1999 г. Тя е получила множество награди за работата си, включително наградата MacArthur и U.S. Department of State Medal of Arts Award. В периода от 2019 до 2023 г. представителна селекция от нейни творби беше изложена в LACMA (Лос Анджелис), High Museum (Атланта), Музея на американското изкуство Whitney (Ню Йорк) и Музея на изкуствата Walker (Минеаполис). Джули Мерету е член на Американската академия за изкуства и науки и Националната академия за дизайн от 2021 г. Джули Мерету е представена по целия свят от Marian Goodman Gallery, освен това излага творбите си във White Cube, Лондон, и Carlier Gebauer, Берлин.

Като „платно“ за 20-ия BMW Art Car ще послужи BMW M Hybrid V8. Новият състезателен автомобил на BMW M GmbH при състезанията за издръжливост е оборудван с хибридна задвижваща система с мощност около 640 к.с., при която 4-литров V8 двигател се подпомага от електромотор (максимална скорост: до 345 км/ч респ. 215 мили/ч, в зависимост от профила на трасето). Състезателният прототип с тегло само 1 030 кг ще се превърне в символ на типичната за М динамика и въодушевление с електрифицирано задвижване. В момента BMW M Hybrid V8 участва успешно в клас GTP (Grand Touring Prototype) на сериите IMSA в Северна Америка. Освен това през 2024 година BMW M Motorsport ще се завърне и в FIA World Endurance Championship.