fbpx Светът може да изпадне в петролен "шок", заради инвазията в Украйна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Светът може да изпадне в петролен "шок", заради инвазията в Украйна

Международната агенция по енергията (МАЕ) заяви днес, че се опасява от удар по световното предлагане на петрол в резултат на санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията понижи прогнозите си за търсенето през 2022 г.

"Перспективата за сътресения в големи мащаби при руското производство застрашава да предизвика световен шок в предлагането на петрол", посочва в месечния си доклад организацията, която консултира развитите страни по енергийната им политика.

Войната в Украйна породи голяма нестабилност на петролните пазари, където котировките доближиха рекордните си стойности (Брентът достигна 139,13 долара на 7 март), след което леко поспаднаха.

Русия е най-големият световен износител, с 8 милиона барела на ден суров петрол и рафинирани продукти, доставяни в цял свят.

САЩ и Великобритания въведоха ембарго за руския петрол след инвазията в Украйна, но енергийният сектор не е включен в европейските санкции. При все това МАЕ отбелязва, че много петролни компании, търговски посредници и банки сами решиха да се отдалечат от Русия.

Според агенцията, възможно е 3 милиона барела руски петрол на ден да не бъдат на разположение от април - обем, който може да се увеличи, ако санкциите станат по-строги или ако общественото осъждане на Русия стане по-мащабно.

Пред тези загуби, има малко признаци за увеличаване на предлагането от Близкия изток или за съществено преориентиране на търговските потоци, отбелязва МАЕ.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, сред които Русия, обединени в групата ОПЕК+, отказват да увеличат добива си, за да облекчат пазара, и се придържат към постепенно месечно повишение от 400 000 барела на ден.

Според МАЕ иранският износ би могъл да се увеличи с около 1 милион барела на ден за шест месеца, което не е достатъчно, за да се компенсира руският петрол.

Що се отнася до търсенето, агенцията също преразгледа към понижение прогнозата си за растежа през 2022 г. с около 1 милион барела на ден заради ефекта от покачването на цените на суровините и отражението на санкциите срещу Русия върху световната икономика. 

Сега вече световното търсене се очаква да нарасне с 2,1 милиона барела на ден през тази година до общо 99,7 милиона барела на ден.