Свиването на бюджетните разходи е по-добър вариант от увеличение на ДДС, смятат от БТПП

етикети: 

Според председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, по-високия ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени. Резултатът ще бъде по нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българския гражданин и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.


Според Цветанов, това ще доведе до миграция на нова група фирми към сивия сектор и то точно в момента, когато се опитваме да ги извадим на светло. С преминаването на една фирма в сивия сектор означава само по-малко доходи от ДСС, а се свързва и с по-малко плащания за осигуровки за корпоративни данъци и изобщо негативен ефект.

Прави са анализаторите, които предричат ново свиване на платците на ДДС. По мнение на БТПП, ще продължи ефектът и от неплащането от страна на правителството по дълговете към фирмите. Съгласно договорката с правителствения екип в съвета за тристранно сътрудничество това плащане в пълен размер трябваше да стане до средата на месец юни, вместо това се получи намаление от 7 процента, като срокът за разплащането стана неизвестен. Освен това трябваше прозрачно да се подготви списък за изплащане на задълженията на държавата към фирмите.

Според Цветан Симеонов има и друг вариант за борба с кризата. Това е рязкото съкращаване на бюджетни разходи. По информация от статистиката през 2008-ма година те са 7.4 млрд, през 2009-та са 6.8, а за 2010 са предвидени малко над 8 милиарда.