fbpx Съвсем нови правила в националния конкурс "Сомелиер на годината 2014" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Съвсем нови правила в националния конкурс "Сомелиер на годината 2014"

 

Нови, уникални правила въвежда конкурса „Сомелиер на годината 2014“, който се организира от Българската асоциация на професионалните сомелиери. Важна част в надпреварата е участието и оценката на винолюбителите. Винената култура у нас се развива и в страната активно действат винолюбителски клубове, чиито членове са не само почитатели, но и доста добри познавачи на лайфстайл, свързан с виното и храната.

Ролята на сомелиерите също се е променила. Те не са само елегантни енциклопедии, които могат да препоръчат вино и да изброят качествата му, а истински гидове в необятния и очарователен свят, в който виното е и храна за сетивата и душата. Оттам идва и втората много важна особеност на конкурса – в един от предварителните кръгове, всеки от участниците ще бъде поставен в реална професионална ситуация, в която трябва да подбере меню и вино за специална винена вечеря за определен тип гости.

Конкурсът ще се проведе в три кръга. В първия, който започна на 20 януари, участниците ще имат писмен тест он-лайн, на който да покажат нивото на придобитите теоретични познания за виното. Следващият етап са регионалните състезания за проверка на практическите умения, които ще се проведат последователно в 6-те града на България – София, Севлиево, Пловдив, Варна, Бургас и Банско. В тях ще бъдат включени сляпа дегустация, декантиране на вино и специална винена вечеря, на която сомелиерите ще се оценяват едновременно от професионално жури и винолюбители.

До финала ще стигнат 6-ма претенденти за титлата, получили най-голям сбор от точки в двата кръга. Те ще се надпреварват на Голямата винена вечеря на 28 март в хотел Кемпински в София.
Сред специалните гости на конкурса са поканени и публични личности, известни като ценители на виното и гурмето, както и представители на търговски и дипломатически мисии у нас, които пък ще имат възможността да опознаят новото лице на българското вино. В конкурсната програма ще участват със свои вина повече от 25 български винарски изби.

Он-лайн теста и участието на винолюбители от различни клубове в страната с оценка, която има особена тежест, цели да се гарантира прозрачността и обективността на конкурса, така че да не остане горчивият привкус за предрешеност, който съпътства често конкурсите у нас, споделят оранизаторите.

 

 

Регионални конкурси с винени вечери

СОФИЯ - ГРАНД ХОТЕЛ СОФИЯ, 08 февруари 2014

СЕВЛИЕВО - ХОТЕЛ ПЛАЗА,  22 февруари 2014

ПЛОВДИВ - НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ,  01 март 2014

ВАРНА - Ресторант ХОРИЗОНТ, 15 март 2014

БУРГАС - ГРАНД ХОТЕЛ ПРИМОРЕЦ, 16 март 2014

ВАРНА - Ресторант ХОРИЗОНТ, 15-16 март 2014

БАНСКО -  22 март 2014