fbpx Свят с широко отворени врати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Свят с широко отворени врати

Свят с широко отворени врати

етикети

За колко автомобили ще се сетите, на които предната и задната врата се отварят противоположно? Сигурно ще ви е трудно да се сетите. Ще отворя напомнителна скоба - Rolls Royce Phantom. Но подобно авангадно решение впечатлява, още повече, когато е интегрирано в автомобил, предназначен за масовия пазар, какъвто е новото поколение на Opel Meriva. Моделът прави отново голям скок напред в развитието на марката, като освен модернизъм разработва една изключителна функционалност.

Като цяло еднообемният ван е насочен към младите хора и особено практичен за семейства с деца. Възможностите за гъвкавост на пространството и оползотвораване на всеки един сантиметър за тях са от важно значение. Да започнем с вратите FlexDoor. От личен опит споделям, че достъпът до задните седалки е много по-лесен – вратите се отварят почти на 90 градуса и не е нужно никакво сгъване. Това отваряне е повече от конвенционалните врати и позволява удобно да товарите и разтоварвате багаж. Качването става в близост до средната странична колона, където разстоянието между тавана и пода на каросерията е по-голямо. А заради по- високата позиция на вана сядането е удобно като на по-висок стол.

Друго огромно предимство - имате директен контакт с децата, когато слизат от колата и при евентуално тяхно първично движение към платното, може много по-лесно да ги предпазите, благодарение на тази зона за сигурност, която се образува от вратите.


Също така е разработета система, която застопорява и заключва вратите по време на движение със скорост над 4 км/ч. А ако случайно някоя врата не е затворена добре и се отвори системата веднага индикира на таблото пред волана.

Ако продължим с новостите при Meriva стигаме до концепцията FlexRail на централната конзола. Там удобно събрах всички дреболии – ключове, телефони, бележки, CD, крема за ръцете, балсам за устните...Високо разположеният скоростен лост допълнително е освободил пространство, а стандартната ръчна спирачка е заменена с електрическа, която се задейства само с един бутон. В джобовете на вратите има място за за 1,5-литрова бутилка.
Пространството в купето е оптимизирано, чрез водещата в класа система на седалките FlexSpace. Няма нужда от демонтаж на седалките, за да имате повече пространство. С едно движение плъзгате долната част на задните седалки и при необходимост сгъвате облегалките напълно. Така товарният обем нараства до 1500 л.

Тъй като младите хора обръщат все повече внимание на активният спорт Meriva дава отлично решение за превозване на два велосипеда – тя е оборудване с багажник FlexFix. Това изобретение на Opel се вади и прибира в задната броня точно като чекмедже и използването е изключително лесно.

Докато пътувах установих, че шофьорската седалката е много ергономична и най-вече няма никакво схващане на гърба. Не случайно седалките са удостоени със сертификат за одобрение от независимата германска експертна организация Aktion Gesunder Rücken e.V., за ортопедично здраве на гърба.


Комфорта от пътуването идва и от перфектната видимост. Обикновено при този тип автомобили проблемът е в предната странична колона. При Meriva тя е по-тясна и така не пречи по никакъв начин. Предната част на арматурното табло е снижено и така забелязах, че няма нужда да надничам за да виждам напред. Като прибавим големите странични прозорци и панорамният електрически покрив (като опция), усещането е, че си в стъклена капсула. Дстигаме до другото великолепно дизайнерско решение с изключителна практичност – вълнообразната странична линия с по-голяма дълбочина при задното стъкло. Освен, че отвън изглежда изключително интересно, то за возещите се отзад и най-вече за децата дава много добра видимост.

И ако излезем навън ще забележим, че автомобилът е взел чертите на авангардната Insignia, особено ако погледнем отпред. Интересна е линията на фаровете, която кореспондира с чупката при страничната „вълна”. А системата на предните светлини, Adaptive Forward Lighting, включва функции за динамично осветяване на завои и статично осветление при маневри на кръстовища със слаба видимост. Профилът има плавна линия устремена напред.

При новостите ще прибавим и бензиновият 1,4 л мотор, заменящ досегашния 1,6л който има варианти с 90 и 100 к.с. Той е създаден по технологията даунсайзинг, което означава намален обем, увеличена мощност с 10 % и по-голяма икономичност. Поведението на пътя е стабилно, с добра теглителна сила, особено при изпреварвания, като не се налага преминаване на по-ниска предавка.

Facebook коментари