fbpx Създадоха туристически клъстер Зелената България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Създадоха туристически клъстер Зелената България

Създадоха туристически клъстер Зелената България

22-ма учредители подписаха договора за създаване на Туристически клъстер Зелената България. Сред са фирми от сферата на алтернативния и зелен туризъм, както и производители на вино: 7 от учредителиете са туроператори, 12 са собствениците на къщи за гости и семейни хотели, 1 увеселителен парк в района на Враца и 2 винарски изби.
За координатор на клъстера беше избран Любомир Попйорданов, собственик на туристическа агенция Одисея-ин и дългогодишен председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм

Част от учредителите на Туристически клъстер „Зелената България” са членове на Българската асоциация за алтернативен туризъм, но новото бизнес сдружение се създава с целта да подобри конкурентоспособността на своите членове. Обединяването в клъстер е възможно решение за редица проблеми, пред които е изправен зеленият туризъм в България.

Фокусът на дейността ще бъде поставен върху устойчивото оползотворяване и съхраняването на природното и културно-историческо наследство в интерес на местните общности и цялостното подобряване на разпознаваемостта на България, като дестинация за зелен туризъм.
Целите и дейностите на клъстера ще включват създаване на информационни и рекламни материали, участие в международни туристически борси и цялостно промотиране на зеления културен и винен туризъм в България.