fbpx Таблетът е иделен коледен подарък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Таблетът е иделен коледен подарък

Българите са почти единодушни (97%), че таблетът е подходящ подарък за Коледа, като намерение за покупка заявяват 40% от тях. Това показват резултатите от най-новото проучване на Intel.

Най-голямата част от респондентите, които планират да купят таблет за празниците тази година, смятат да го направят за своите деца (39%), за роднини (27%) или за себе си (26%). Около 6% планират да закупят таблет за повече от един човек.

Българите са активни потребители на таблети и 65% от тези, които п ритежават тази джаджа я използват между 1 и 4 часа на ден, 16% използват своето устройство по-малко от час на ден, 15% - между 4-8 часа на ден. Един потребител използва средно около 5 приложения на таблета си, като тенденцията е броят на приложенията да се увеличава с продължителността на използване на таблета. Ето за какво най-много използват своя таблет: 79% използват таблета си за сърфиране в интернет, 72% за социални мрежи. 69% от респондентите четат новини на таблета си, 68% го използват за e-mail, а 45% за електронно пазаруване и за игри.

Средната сума, която 44% от анкетираните са готови да похарчат за нов таблет, е между 200 и 500 лв. Една трета от участвалите в проучването биха платили за таблет между 100 и 200 лв. И за двете категории –до 100 лв. и между 500 и 800 лв, са избрани от 5%. 14% отговарят, че цената няма значение, ако таблетът отговаря на нуждите им.

Критерии при избора на таблета

Българските онлайн потребители посочват, че процесорът (76%) и животът на батерията (73%) са най-важните характеристики на таблета. Марката се нарежда на трето място по важност с 45%. Тъчскрийн възможностите са важни за 45%, а 40% посочват компактния размер. Няма значителни разлики при мненията на тези, които използват и тези, които не използват таблет.

Нагласи по отношение на използването на таблети от деца

Близо 80% от респондентите мислят, че таблетът е подходяща технология за деца. 32,9% от потребителите на таблети мислят, че подходящата възраст на децата за първи таблет е между 5 и 7 годишна възраст; 26,6% мислят, че идеалната възраст е между 8 и 10 години, а 16,8% отговарят, че това е между 10 и 12 години. 9, 2% посочват между 12 и 15 години като най-подходяща възраст за първи таблет. Респондентите като цяло и особено ползвателите на таблети имат положително отношение към употребата на таблети от деца.