Тайните съставки на успешната презентация

Автор: 

Етиен Янев

PR и маркетинг експерт

В днешния глобализиран свят всеки ден ни се случва да „продаваме“ идеите си, за да изплуваме в огромния информационен океан. Ако се замислим, ние „продаваме“ идеи не само на работното място, но и в постоянни житейски ситуации – те могат да бъдат дори обикновен спор с приятел за величието на даден футболен клуб, или разговор с половинката ни за избор на ресторант в сърцето на града. Водим преговори ежедневно и „продаваме“, за да наклоним везните в желаната посока. Това прави от особено важно значение умението ни да представяме идеите си по завладяващ и печеливш начин. 

За да ви въведа в някои от моите тайни на успешната презентация, ще ви разкажа за участието си на RANEPA Summer Campus International в Казан, Русия, тази година. Това е най-мащабният студентски кампус в Европа, събиращ над 200 от най-добрите студенти от цял свят. Програмата всяка година е много богата и включва редица работилници за креативност, срещи с топ бизнеси от частния сектор, културни занимания и т.н. В основата обаче винаги седи състезателният елемент – студентите се разделят на отбори от около 20 човека и в рамките на две седмици подготвят финален проект, който да представят на бляскава сцена пред експертно жури.

 

Темата на Кампуса този сезон беше за предприемачеството в увлекателната индустрия и културата. Моята роля на модератор всяка година включва подготовката на две групи от студенти по пътя им към големия финал – от изграждане на екипност до практически съвети за поставените задачи, които бяха с ясен поглед към сферата на маркетинга. Студентите можеха да получат знания и от лекции на топ маркетинг експерти от гиганти като Уолт Дисни и Кока-Кола. В тази статия ще научите през какви предизвикателства преминахме с нашите отбори, докато научим езика на презентацията. Още по-вълнуващото е, че само 5% от участниците имаха познания по маркетинг.

Представете си Кампусът като малко риалити шоу, в което групите самостоятелно преминават през много предизвикателства. Всичко започва в сърцевината на отбора, докато наистина се превърне в отбор и след това успеят да убедят и останалите, че са такъв и имат добра идея. На този етап дойде и първият ценен урок за успешната презентация – необходимостта от добра екипна работа. Замислете се, ние имахме участници от различни страни като Русия, Нигерия, Тунис, САЩ, Замбия, Сърбия и др., всички те с уникални виждания и таланти. Какво щеше да стане, ако всеки искаше да води шоуто? Първото голямо предизвикателство е всеки да научи ролята си на сцена, и по-важното – всеки участник да осъзнае, че лидерът не е само онзи, който „оркестрира“ парада. Понякога той може да е онзи, който чрез талантите си помага на останалите да бъдат по-добри. Дори може да не се появява на сцена. Повярвайте ми, липсата на синхрон във вашата презентация ще бъде изобличена на момента, а с това ще намалеят и шансовете ви за успех. Е, ние преминахме през това, за щастие, в началните етапи на състезанието и имахме достатъчно време, да преосмислим подхода си.

Конкретното задание към студентите беше да подготвят и представят маркетингов план за следващия Кампус. Участниците имаха възможност да използват всички налични ресурси, опиращи до креативността, за да започнат да впечатляват. Много от групите създадоха свои отборни профили в социалните мрежи, за да промотират идеите си, други пък не пропускаха нито един шанс, за да споменат името на отбора си, дори когато задаваха въпроси към лекторите. Още един ценен урок демонстриран нагледно – когато „продаваме“ идеите си, ние не го правим само на сцена. Ако искате да успеете, е необходимо в контролирани граници да се обсебите от идеята си, за да заразите и останалите с вашия ентусиазъм. Не чакайте заветната дата, в която ще защитите идеята си пред вашия шеф или нов клиент. Започнете да показвате на света, че сте готови веднага и така ще се възползвате от силата на мрежовия ефект, който несъмнено ще гарантира допълнителен лъч внимание към вас. 

Не си мислете, че и най-великите оратори, които познавате, не се учат всеки ден от всяка своя публична изява. Сцената винаги крие своите изненади, но това не означава, че не можем да се подготвим за нея. Разигравайте всевъзможни сценарии в главата си и ги визуализирайте. Какво ще стане, ако техниката се повреди? Ако микрофонът не се чува добре? Не забравяйте поговорката, че имате късмет, когато добрата подготовка срещне добрата възможност. Ако разчитате само и изцяло на ораторските си умения, е много възможно да останете разочаровани. Това важи с пълна сила особено за бизнес презентациите ви, които инвеститорите ще слушат, за да разберат стойността на идеята ви, а не за да оценяват актьорските ви качества.
 

Моля коментирайте