fbpx ТексТейлър експо в Пловдив представя готово облекло на български фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ТексТейлър експо в Пловдив представя готово облекло на български фирми

ТексТейлър експо в Пловдив представя готово облекло на български фирми

В Пловдив бе открито изложението „ТексТейлър експо“, което показва технологични иновации, постиженията на български фирми за готово облекло, а също - на ученици и студенти, които са бъдещите дизайнери. То продължава  от 7 до 9 ноември с участието на 75 фирми, организации, средни и висши училища  от  осем държави. Специален гост е дизайнерът  Иван Донев, който вече има световно признание.

Текстилната и модната промишленост  са сред най-динамично развиващите се  отрасли у нас, каза зам. министър Лъчезар Борисов. В тях работят 90 000 души, производството на облекло формира 7.1% от добавената стойност в българската икономика, а на текстил  – още 1.7%, припомни  той. Индустрия 4.0 е в тази изложбена зала, тук е показано последно поколение машини, с чиято помощ добрите дизайнерски идеи ще носят нова добавена стойност, подчерта  Лъчезар Борисов.
„ТексТейлър експо“ вдигна значително нивото на българската мода и вдъхновява  младите хора, които искат да се развиват в тази област, подчерта в своето приветствие Иван Донев. Догодина изложението ще бъде още по-хубаво, бе категоричен  той. Известният творец даде старт на Конкурса за млади дизайнери, който ще популяризира нови таланти и авторски марки.

Индустриалната част на изложението представя  оборудване, консумативи и услуги за производството, висококачествени изделия, като платове, конци и прежди, аксесоари, готови облекла, трикотаж, бельо, текстил за дома и за хотели. За първи път се включват  логистични компании.  Акцент е присъствието на десет големи фирми от Китай.

Почитателите на модата ще бъдат впечатлени от авангардните колекции,  разработени от утвърдени творци и от студенти. Те може да се видят  в Дизайнерската зона, на щандовете и на дефилетата на 8 ноември. Сред участниците е Паулина Цветанова, наложила собствена марка в Берлин.
Актуалните тенденции са тема и на презентации от съпътстващата програма. Тя включва също семинари с бизнес насоченост, разглеждащи нови модели за производство и маркетинг в текстилната и модната индустрия.

Експонатите на „ТексТейлър експо 2019“  са разположени в палата 13, която е отворена всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. в палата 13. Билетът струва 5 лева, а за ученици и пенсионери – 3 лева. Специалистите имат право на безплатен достъп след онлайн регистрация.