fbpx Тествахме DR6 - най-новата мака на българския пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Тествахме DR6 - най-новата мака на българския пазар

Когато си настроен за нищо особено или по-скоро негативно снизходително, а реалността надмине представите, картината е съвсем друга, дори и небето да е сърдито сиво. Или ако трябва да съм точна и облаците се подредиха така, че този SUV да стои много красиво на пътя.

И аз не бях чувала за италианския бранд DR, докато не видях за първи път моделите по време на софийския автосалон през изминалия октомври, представени от вносителят им Автомотор корпорация (познат най-вече като официален представител на Citroen в България).

 

Флагманът DR6

Днес сядам зад волана на най-големия представител на марката DR6 с бензинов двигател и фабрична газова система. Останалите модели са DR3 и DR4, като тази година ще има три нови модела, единият електрически, DR2 EV, а другите два са отново по-големи SUV. Аз съм позитивен човек, дори много, но съм от онези скорпиони, дето все малко не им достига и чашата е все още наполовина празна. Затова започвам да се ослушвам за скърцане, евтина подрънкваща пластмаса, лоша имитация на кожа, клатене, скоростен лост, който трудно влиза и т.н. Каква приятна изненада – нищо общо с гореизброеното. Но да се върнем по-назад.

 

Малко история

Компанията DR е основана преди повече от 50 години и през 80-те се налага в Италия и Европа като водеща за продажба на автомобили на най-престижните западноевропейски марки чрез мрежа от собствени дилъри. Паралелно с търговската си дейност, в същия период DR се занимава активно с проектирането и производството на състезателни автомобили.

През 2006 г. DR, използвайки собственото си технологично ноу-хау, успява да направи първия си автомобил – DR5, благодарение на който влиза в редиците на италианските автомобилни производители.
След като произведе и пусна на пазара в Италия SUV-а DR5, както и други модели, сред които малки градски автомобили, миниванове и компактни кросоувъри, през 2018 г. DR лансира изцяло нова гама.
Днес, след като затвърди позиции си на италианския пазар, където присъства с около 100 дилъра и 200 сервизни центъра, DR започва разширяване на основните европейски пазари.

 

Концепция на продавача

Философията на DR е да предлага автомобили, стандартно оборудвани с всички опции (Full optional), включени в цената: от електрическия люк до инфоразвлекателната система с функция за прожектиране съдържанието на смартфона, като минем през алуминиеви джанти, климатик, коженя салон, сензори за паркиране, камера за заден ход и дори системата с 4 камери за 360-градусов обзор в по-малкия модел DR4.

Интериор

 

Интериорът на DR е доста стандартен, като уредите не блестят с някаква запомняща се концепция, но са лесно управляеми и информативни, което е много добре. Впечатлява обаче тапицерията на салона, която е изцяло естествена кожа и се шие в Италия като струва допълнително само 1 990 лв. Тя, заедно с двутоново купе (в цената цветът е един, но е металик винаги), затъмнени задни стъкла и по-голям размер джанти единствените опции, които се доплащат.

 

Прави впечатление големият екран на инфотейнмънт системата с Mirror screen за ANDROID и APPLE CAR PLAY iOS, камера заден ход, електрически шибедах, круиз контрол, двузонален климатроник и много обем. Купето е просторно, задните пътници трудно ще достигнат предните седалки с колена, освен ако не са двуметрови. Седалките са големи, леко по-твърди, но въпреки това удобни.

Задвижване

 

Породеното ми съмнение в началото идваше от това, че ocнoвнитe възли и aгрeгaти ca китaйcки, но съществено е, че в DR е пълно с компоненти на световни производители като Bоsсh, Mаgnеti Mаrеlli и Miсhеlin.
DR6 e оборудван с 1.5-литров бензинов двигател с турбокомпресор познат от Mitsubishi, нo e дoрaзрaбoтeн и мoдeрнизирaн oт aвcтрийcкaтa инжeнeрнa кoмпaния АVL (Аnstаlt für Vеrbrеnnungskrаftmаsсhinеn List). Фaбричнo мoнтирaнaтa гaзoвa урeдбa e нa BRС. Монтирана е под багажната кора. При движение на газ конските сили малко намаляват, но ако не ви кажат, може и да не забележите. Мощта е напълно достатъчна, ако не сте от по-екстремните шофьори. Единствен недостатък е, че няма автоматична скоростна кутия и система 4х4, за която има напълно потенциал, защото SUV-ът е достатъчно голям (дължина от 4,5м), просвет от 19 см и възможност за задвижване на четирите колела би го направил още по-проходим.

 

Най-хубавото - цената

Както казах и по-горе, концепцията за пълно оборудване в цената прави автомобилът доста привлекателен и конкурентен на останалите бюджетни кросоувъри. Сега, когато времето ще ни принуждава много точно да преценяваме финансите си и в същото време демонстрирането на показност ще отстъпва все повече за сметка на практичността, автомобил като DR6 може да бъде много добро решение за ново семейно возило. Цената му започва от 39 990 лв, като с максимум екстри, като тествания модел, достига до към 44 хил. лв. заедно с газовата уредба. По принцип доплащането за газова уредба е 1800 лв., а метанова версия с още 3 100 лв. от цената на пропан-бутан.

 

Всички модели се произвеждат в сътрудничество с азиатските производители Chery и Jac по поръчка и дизайн на DR.

снимки: авторът