fbpx Тихомир Тошев, управител на Кредит Център: Шансове за кредит имат тези, които покажат стабилност и висока ликвидност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тихомир Тошев, управител на Кредит Център: Шансове за кредит имат тези, които покажат стабилност и висока ликвидност

етикети

Получаването на кредит днес вече е доста трудно. Банките затегнаха доскоро “фриволното” си поведение по отношение на всяко искане за кредит. Щастливи спомени са офертите от преди година за отпускане на кредит до 60 или дори повече хиляди лева без никакво обезпечение, докато изпиете чаша кафе... Днес кафето има друг вкус, по-скоро на горчив хап, който трябва някак да преглъщаме. Ето какво споделят специалистите.

Г-н Тошев, какво се случва с бизнес кредитирането днес?
- Бизнес кредитите принципно се делят на инвестиционни и оборотни. Проблемите при инвестиционните кредити са по-видими в момента, тъй като в много сектори на икономиката, като строителството и хотелиерството, такива почти не се отпускат. При оборотните кредити, макар и при по-високи лихви, банките отпускат кредити, но след внимателно прецизиране на съответните проекти и компании. Обемите са от 30 до 40% от годишния оборот на компанията, като 40 е абсолютният максимум. Почти не се предлагат и кредити без обезщетения, докато до преди 5 месеца това бе масова практика.

Какви са основните спънки, които имат кредитоискателите?
- Тези, които искат кредити, обикновено не отговарят на условията на банките, тъй като са представители на най-силно пострадалите от кризата отрасли. Например в настоящия момент кредити за закупуване на търговски обекти се получават изключително трудно.

При какви условия банките отпускат кредит
за бизнес днес?

- След детайлен анализ на компанията и нейните обороти през последните години, при оценка на проекта и преди всичко отрасъла и доколко той е засегнат от негативните влияния на икономическата криза.

Какви фирми имаш шансове за получаване на кредит?
- Това е много труден въпрос, съвпада с този горе -
истината е, че трябва да има сигурност в реализирането на съответната дейност или продукт. По принцип не може да се получи кредит за старт на нов бизнес. Най-големи шансове имат тези, които покажат стабилност и висока ликвидност.

За какво днес фирмите търсят кредит?
- За оборотни средства и финансиране на различни подобрения или разширения на дейността. Напоследък се търси финансиране за проекти по фондовете, например такива за алтернативни електроизточници.

Успяват ли в тази затруднена икономическа ситуация фирмите, изтеглили кредити да ги обслужват? Очаквате ли фалити поради кредитни задължения?
- Все още няма драматични последствия. Компаниите, които срещат затруднения, се справят по алтернативни начини - продават имущество, което са планирали да ползват или управляват, или спират дейности, за да ограничат разходите. По-големият проблем в момента е междуфирмената задлъжнялост, която създава условия за задлъжняване на всички фирми по веригата.

Смятате ли, че ще има раздвижване по отношение политиката на банките за отпускане на кредити за бизнес?
- В някои насоки може би ще има раздвижване, тъй като има средства от Банката за развитие, които трябва да бъдат усвоени от бизнеса. Проблемът е, че тези, които искат кредитиране, не отговарят на условията, а тези компании, които са достатъчно стабилни, изчакват, за да видят как ще се развива бизнес климатът и не предприемат инвестициионна дейност. Още повече, че лихвите са значително привлекателни - между 8 и 9%.