fbpx Топ 10 области за информационните технологии през 2023 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Топ 10 области за информационните технологии през 2023 г.

Изминалата 2022 година ще остане в историята като една от най-бурните в последно време и повдигна въпроси, които ще са в основата на фундаменталната трансформация на бизнеса и обществото за години или дори десетилетия напред.

Технологиите също са изправени пред значителни предизвикателства. Облачните услуги и дигиталните комуникации се развиват все повече. Представяме в съкратен вид анализа на Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за EMEA във VMware, който изважда топ 10 области, които ще вълнуват ИТ и бизнес лидерите през 2023 година.

Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за EMEA във VMware

1. Хората ще правят по-устойчиви избори, макар и несъзнателно: Натискът за корпоративни политики за устойчиво развитие продължава да нараства. С рязкото покачване на енергийните цени всички, в това число домакинствата и компаниите, се стремят да намалят разходите си. За потребителите това може да е свързано с разходите за топла вода, а за бизнеса това включва например използването на възобновяеми източници за захранването на дейта центровете. Отговорните организации започват дават приоритет на намаленото общо потребление на енергия, като използват инструменти за точност и отчетност при постигането на целите за устойчиво развитие.

2. Бизнесът ще бъде разделен по отношение на начина на работата: Битката между привържениците на „работата изцяло от офиса“ срещу тези в подкрепа на модела за “отдалечена работна среда” продължава да набира сила. Това е по-видимо в дигиталния свят, където служителите продължават да са силната страна. Нещо повече работниците изразяват категорично намерение да потърсят нова работа, ако не могат да изберат предпочитания от тях модел на работа.

3. Cloud-first подходът вече няма да е актуален: Най-съвременният подход ще бъде cloud-smart. Според проучването ни Multi-Cloud Maturity Index за много организации облачната инфраструктура е станала сложна и хаотична, което забавя развитието им. За да се отличат на пазара, успешните лидери няма да изграждат стратегията си около облака, а ще се фокусират върху мощни дистрибутирани съвременни приложения (включително и edge технологии). На тази база екипите за ИТ инфраструктура и архитектура ще определят какъв мултиклауд подход предоставя най-много възможности за изграждане и поддръжка на тези приложения в полза на комфортно потребителско преживяване.

4. Изкуственият интелект ще се използва за вземане на по-добри решения: Ролята на изкуственият интелект при вземане на информирани решения ще продължи да нараства. Засилващите се регулаторни изисквания и по-задълбоченото разбиране на предразсъдъците към AI ще доведат до предпазливост относно това кога и за какви решения да се използва, но най-вече и върху какви данни.

5. Усъвършенстване на безопасното взаимодействие между роботи и хора: Технологиите и хората стават все по-свързани, а роботите вече излизат от фабриките и започват да взаимодействат на нашето ежедневие, което води до смесени резултати и понякога критика. Доставката на храна с помощта на робот става все по-популярна, а бета версията на Tesla за самоуправляващи се автомобили е почти на една година. Време е да поемем дъх и да си направим равносметка. Вместо да бързаме да превръщаме роботите в герои или злодеи, през 2023 година ние трябва да анализираме големите масиви от събраните данни, както и да правим изводи за безопасното взаимодействие на ниво машина-човек.

6. Фокус върху преносими технологични умения: Днес постоянно виждаме навлизащи на пазара “нови” технологии, инструменти и програми, обаче нищо не е “абсолютно ново”. Почти е невъзможно да бъде разработен набор от умения, който да е актуален в този динамично развиващ се свят. Университетите не произвеждат мултиклауд архитекти, а на експертите по киберсигурност им отнема време да разберат последните заплахи. Вместо върху специализираните платформи или технологии ние трябва да се фокусираме върху фундаментални познания, които са преносими между съществуващите и новите технологии.

7. В търсене на перфектното приложение в метавселената: Метавселената и различните й проявления бяха в списъка на най-популярните технологии през последното десетилетие. Големи брандове заявиха желанието си да доставят революционно потребителско преживяване във виртуалната реалност. За жалост, това обещание все още не е материализирано и хората започват да губят увереност за случването му.

8. Край на мечтите за суперприложение: Пазарът сочи, че нуждата от специализирани приложения е по-голяма от тази за универсално суперприложение. Нека да проследим какво се случва със социалните мрежи като например с Twitter, с възхода на Instagram, а вече и с TikTok. Досега мнозина бяха фокусирани върху концепцията за суперприложение, което е оправдано от търсенето на потребителите за лесно и интегрирано преживяване. Но EMEA не е Китай, така че европейската версия на WeChat е малко вероятно да се наложи на този пазар. Това е доста ясно доказателство, че суперприложенията просто няма да се реализират – хората искат приложения, които вършат конкретни задачи и да ги вършат добре. Затова моята прогноза е, че вероятно ще видим още по-голяма фрагментация през 2023 година.

9. Използването на стандартен хардуер при стоки за широко потребление с цел преодоляване на проблемите с веригите за доставки: В непрекъснато променящия се час по час свят чакането повече от 6 месеца за специализирано оборудване просто не е опция. Някои компании вече са започват да се справят с този проблем, като закупуват стандартен хардуер, който е много по-достъпен и след това инвестират в специализиран софтуер, за да доставят това, от което се нуждаят, бързо и ефективно. Този фокус за използване на софтуерно-дефиниран хардуер ще се запази като тенденция.

10. Границите между мобилните оператори и доставчиците на облачни услуги ще стават все по-неясни: Телекомуникационните компании от години изграждат облачна инфраструктура. С нарастването на стремежа към дистрибутирани приложения, възможността за широк избор и изключително гъвкавата среда, ще започнем да виждаме повече доставчици на облачни услуги в управлението на мрежи, инфраструктура и дейта-центрове на крайни клиенти. Вече неясните линии между telco и cloud тепърва ще стават още по-размити. Назрява истинската битка…