fbpx Топ-100 софтуерни компании в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Топ-100 софтуерни компании в България

За първи път в 20-годишната най-нова история на софтуерния бизнес в страната, независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. изготви класация Топ-100 софтуерни компании. Софтуерна компания номер 1 е с 19,8 млн.евро приходи, а номер 100 - с 320 хил. По отношение на бенчмарка на индустрията, в класацията намират място: Independent Software Vendors: 53, Software developers: 17, Software distributors: 5, Software integrators: 21, Vendors: 4

Още по-впечатляващ е резултата на стоте най-печеливши софтуерни компании в България. Чистата им печалба достига близо 39 млн.евро - с ръст от приблизително 24% за 2010/09. Това показва, стабилност в условия на трудни икономически години. Да припомним и едно друго изледване на CBN - софтуерния бизнес е втория по големина на печалбата от 10-те технологични сегмента след телкомите. Най-печелившата компания в класацията е с 8,4 млн.евро чиста печалба. Най-многобройната група - на независимите софтуерни доставчици (Independent Software Vendors) държи 41% от приходите, 44% от печалбата и 47% от персонала.

На второ място по приходи се нареждат компаниите от бизнеса с разработка на софтуер (Software developers). Tе имат 35% от приходите (тук е и компания номер 1), 35% от печалбата и 36% от персонала. Трето място заема групата на софтеурните интегратори (Software integrators). Те държат сумарно 11% от приходите, 9% от печалбата и 14% от персонала.