fbpx Това е BMW Vision Neue Klasse X, производството започва през 2025 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Това е BMW Vision Neue Klasse X, производството започва през 2025 г.

Днес BMW показа новият визионерски автомобил в сегмета на SAV на Neue Klasse. Серийното производство на новия, по-висок напълно електрически вариант на новата архитектура ще стартира през 2025 година в завода в Дебрецен (Унгария).  

Трите характеристики на Neue Klasse – electric, digital, circular са разширени, за да включат и четвърто измерение. Радостта от шофирането, вградена в ядрото на марката BMW, е издигната до ново ниво със система за контрол на задвижването и окачването, разработена специално за Neue Klasse и технологията BMW eDrive от шесто поколение. Всичко това е комбинирано с отговорна концепция за устойчивост при производството, експлоатацията, демонтажа и рециклирането.

Шофирането на Neue Klasse ще е на следващото ниво, коментира Франк Вебер, главен директор по разработките на BMW AG, „В BMW на бъдещето ще работят четири напълно нови „супермозъка“: високопроизводителни компютри, които интелигентно съчетават това, което преди е работило отделно. Ние разработихме първият супермозък 100 % самостоятелно. Той интегрира цялостното задвижване и динамиката на управлението с до десет пъти по-висока изчислителна мощност. Вторият супермозък осигурява следващият голям скок към автоматизираното шофиране“, продължи Вебер. „В бъдеще ще комбинираме четири важни управляващи блока в един високопроизводителен компютър. 

Напълно електрическата автомобилна архитектура с по-голям клиренс осигурява нови възможности за още по-разточително оформление на интериора. Тя осигурява дълго междуосие, къси надвеси и типичните за BMW пропорции. Големите остъклени повърхности и панорамният стъклен покрив осигуряват леко, обляно от светлина усещане за простор, което се допълва от текстил в топли цветове.

Новото лице на марката за моделите BMW X включва вертикално насочените LED модули за нова интерпретация на типичния светлинен подпис на BMW. В центъра на предната част е бъбрековидната решетка на BMW като триизмерна скулптура с вертикално насочени и осветени контури. В комбинация фаровете и бъбрековидната решетка създават светлинна графика, който се активира, когато се приближите до автомобила и която продължава и в интериора.

Задната част също е мощна и атлетична. Задни светлини, които достигат далеч до центъра, осигуряват хоризонтална интерпретация на типичната за BMW L-образна форма. Техните изработени чрез технология за 3D печат елементи се контролират индивидуално с променлив интензитет на светлината, за да се постигне особено изразителен ефект на дълбочина.

Сливащите се остъклени повърхности и светлото лаково покритие на каросерията „Coral Silver“ осигуряват лекота на BMW Vision Neue Klasse X. В задната част на страничните прозорци типичната за марката извивка на Хофмайстер е пресъздадена не чрез хромиран елемент, а с „Reflective Print“, който в зависимост от перспективата осигурява прозрачна или огледална повърхност.  

Позицията на седене е леко повдигната. Оформеният по нов начин волан с мултифункционални бутони, централният дисплей с интуитивна сензорна функция и BMW Panoramic Vision, заедно с разширеното гласово управление на BMW Intelligent Personal Assistant, осигуряват лесно и интуитивно взаимодействие между човека и автомобила. BMW Panoramic Vision проектира най-важната информация по цялата широчина на предното стъкло. В серийните модели на Neue Klasse той ще бъде допълнен с модернизирания BMW 3D Head-up дисплей.

Централният дисплей на BMW Vision Neue Klasse X е интегриран елегантно в арматурното табло и предлага оптимален достъп до всички Infotainment функции на двамата пътника на предните седалки. Изобразените цветове се пренасят не само от вътрешното осветление, но и върху осветените текстилни повърхности на арматурното табло.

Допълнителни възможности за индивидуализация осигурява представеният за пръв път Personal Sound Experience с новия HYPERSONX WHEEL. С тази дигитална функция пътниците имат възможност да осигурят съпровод от индивидуален любим звук при всяко пътуване. Генерираният в реално време и променящ се с докосване върху HYPERSONX WHEEL звук допълва потребителското изживяване. По този начин интериорът на BMW Vision Neue Klasse X се превръща в място за индивидуални изживявания.

В Neue Klasse вече ще има кръгли литиево-йонни батерийни клетки. В сравнение с предишните призматични клетки, те имат по-висока с над 20% обемна енергийна плътност. В комбинация с преминаването към 800-волтова система, те ускоряват скоростта на зареждане с до 30 %. Пробег от 300 километра вече може да се презареди за десет минути. Освен това шестото поколение на BMW eDrive осигурява до 30 % по-голям пробег. По отношение на аеродинамиката, BMW Vision Neue Klasse X постига рекорден резултат: въздушното съпротивление е намалено с 20 % спрямо сравним модел от актуалното портфолио от модели.