Toyota с награда за екология

Със значителна преднина Toyota зае първо място като „най-зелена” марка в света първия по рода си доклад „Best Global Green Brands” („Най-екологични марки в света”), публикуван на 26 Юли, 2011г. от консултантската агенция Interbrand. Проучването, както и формирането на крайното класиране, се основава на информацията за „зелените” активности на марките, която е достъпна за клиентите, както и на обществените нагласи за екологичността на предлаганите от тях продукти.

Според Interbrand, Toyota e нагледен пример за компания с управление, подчинено изцяло на идеята за опазване на околната среда, която привлича поддръжници по цял свят.
Според доклада ключов принос към непоклатимия „зелен” облик на компанията има пълнохибридната технология на Toyota. От старта на продажбите през 1997 г., хибридната икона Prius е допринесъл за голяма част от 3,2 милиона продадени пълни хибрида с марката Toyota & Lexus в целия свят, които предлагат на клиентите несравними екологични показатели.
През 2010г. Toyota оборудва с пълнохибридна HSD технология компактния хечбек Auris, произвеждан във Великобритания. Скоро семейството на Prius също ще се увеличи – през 2012 Toyota подготвя следващия крайгълен камък в над 40-годишния поход на компанията към устойчива мобилност – най-чистият еко автомобил – Prius Plug-in Hybrid.

Методологията на измерване, която стои зад доклада „Best Global Green Brands” е разработена от Interbrand в партньорство с Deloitte, като системата за оценяване „Green Performance Score” е разработена така, че да се прилага в различни индустрии и да дава обективни резултати. По време проучването, Interbrand са интервюирали около 10,000 потребителя в 10 от най-големите пазари в света (вкл. САЩ, Япония, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Бразилия, Испания и Индия), за да измерят представите им за „зелена” марка. Ползувани са данни от публично достъпни източници, а също и данни от Thomson Reuter’s ASSET4.