Традицията винаги печели

Традицията винаги печели

етикети

След като направи своята премиера тази пролет в Женева, петото поколение на Volkswagen Polo вече стартира продажбите и у нас. Определено дизайнът не е най-впечатляващото в него, но факт, че марката има много почитатели у нас бяха и момчетата от бензиностанцията, на която заредихме. С жив интерес те разконспирираха „лицето” на автомобила, въпреки че там дизайнерските промени са съществени. Лек елемент на съмнение дали това не е новият Golf се породи, защото наистина Polo e заимствал доста новости от брат си. Всъщност дизайнът не е този, с което автомобилът грабва, но неговата концепция е изградена на основата на дизайнерския стил на Валтер Де Силва - 'La Semplicitа'(от итал. простота). И както е известно семплото издържа най-дълго в бурите на различни модни тенденции.

В предницата новата идентичност на марката включва характерна лента с предните светлини и хоризонтална решетка между тях. До големия въздухоотвор, много добре странично са интегрирани дневните светлини, които спестяват до
0,15 л/100 км в сравнение с обикновените къси. В задната част геометричните линии са основа, а спойлерът в горната част на капака дава усещането за динамика. Вратата на багажника се отваря чрез въртящата се емблема в центъра и, както е при новия Golf. Друг важен момент са увеличените предна и задна следа, които допринасят за стабилността на малката кола.

Предстоят ни да изминем 1000 км за два дни през интересни пътища на страната. Първата отсечка е по магистрала „Тракия”. Понеже сме „учени” , с колегата веднага избираме автомобил с топ решението на модела – дизелов мотор с впръскване Common-Rail 1,4 л /85 к.с. със 7-степенна автоматична трансмисия DSG, която за първи път се интегрира в Polo. Сигурно никого няма да учудя с твърдението, че автомобилът има перфектно поведение и стабилност на пътя. Достигаме до 180 км/ч. (макар и по-плавно и с натискане до „ламарината” на педала). Наистина е впечетляващо как този малък автомобил лети и нямаме усещане за някаква пределна скорост. По-интересното идва на следващото трасе, което е част от рали „България” по посока към яз. Белмекен. Ще се правим и ние на състезатели (въпреки че насрещното движение не е спряно в случая). Автоматичната DSG сменя предавките без никаво замисляне. Излизането от завоите е много сигурно. Хидравликата на волана реагира на всяка милисекунда. Останахме много доволни. Любопитен факт беше, че при междинното зареждане се оказа, че изразходваното гориво е по-малко от това на автомобилите с ръчна скоростна кутия. За ниския разход като цяло на модела допринасят намаленото със 7,5% тегло на каросерията, и 2,5% на общото тегло.

Предстоят ни още 280 км до морето. Сега се отдаваме на возенето, което традиионно е по-твърдо, както и самите седалки. Polo се предлага с три нива на оборудване - Trendline, Comfortline и Highline. В базовото оборудване са включени ABS, ЕSP, две въздушни възглавници, точки Isofix за монтаж на детски столчета, опори за глава на предните места срещу камшичен удар. Комфортът се допълва от електрохидравличен сервоусилвател на кормилната уредба, ел. задвижване на предните странични прозорци, централно заключване, осветление в багажника и халки за закрепване на багажа, сигнализация за неизгасени светлини, регулируема по височина седалка на водача. В следващите нива на оборудване декоративните и хромираните елементи засилват усещането за комфорт, както и ел. пакетите и централен подлакътник.

Пристигаме на морето, без да сме уморени. Може би на колегата му беше малко тесничко и затова си мисля, че новото Polo ще бъде едно изключително добро решение за дамите, които разбират от атомобили.
Освен това според желанията и темперамента могат да избират между 7 икономични мотора - четири бензинови и три дизелови – с мощност, варираща между 60 к.с. и 105 к.с., като пет от тях са изцяло нови или се използват за първи път при Polo. Изключително интересна е версията 1,6 TDI / 90 к.с. – в комбинация с пакета „BlueMotion Technology“, която постига забележителния среден разход от 3,6 л/100 км. За съжаление за момента няма да се предлага в България.
 

Facebook коментари