Тракийска колесница в автомобилен салон

Тракийска колесница в автомобилен салон

Експозицията „Златната колесница на траките” вече е в салона на „София Ауто” на бул. „Ботевградско шосе”. Събитието е част от честването на 10 годишнината на „София ауто”.

Изложбата представя възстановка в мащаб 1:5 на тракийската колесница, открита през 1976 година от археолога Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, представена за първи път пред българската публика през 2009 година от ОББ, Сдружение „Културни проекти” и Община Нова Загора. Апликацията има интересна история – дълги години е стояла като парче непочистена ламарина във фондохранилището на музея, докато археолозите решават да я прегледат на рентген. Невероятните декорации, които се виждат, довеждат до решението за спешна реставрация и сега пластината може да се види отново за 10 дни в автосалон “Северноамерикански автомобили” в целия си блясък.

Експозицията прави паралел с подобни двуколки, наречени „цизиум”, масово използвани през римската епоха, представя традициите и опита на траките в изработката на колесници, разказва за ежедневието на тракийската аристокрация от 1 - 2 век, след Хр., чиито възможности да притежават луксозни битови стоки и превозни средства нараства неимоверно след икономическия разцвет, който земите на Тракия, изживяват след присъединяването им към Рим.

Изложбата представя и пресъздава подготовката за пътя към отвъдния свят - погребалните ритуали на траките от тази епоха, за чиито особености и традиция може да се съди от находките, открити при разкопките край село Караново. Посетителите ще се запознаят с практиката „погребение на колесница”, включващ ритуалното „убийство” на любимата кола на покойния аристократ, осигуряваща му средство за придвижване в задгробния живот.

Възстановката и цялата изложба са създадени от екип на Исторически музей Нова Загора, под ръководството на археолога Веселин Игнатов и с изключителната работа на арт реставраторката Силвия Борисова, техният колега от Регионален исторически музей Бургас - Константин Господинов, преподавателят по латински и старогръцки Николай Шаранков от Софийски университет, и реставраторката Петя Николова от Национален исторически музей.

Facebook коментари