fbpx Търг или частни разговори при покупко-продажба на фирма? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търг или частни разговори при покупко-продажба на фирма?

Много хора ме питат дали, когато продават фирмата си има смисъл да правят нещо като търг или да разговарят само с определен инвеститор.

Повечето предприемачи в България смятат, че да тръгнеш да продаваш фирмата си значи си го закъсал здраво и затова не искат да са активна страна в процеса. Общо взето играят ролята на „ощипана булка“. Ако някой дойде и почука на вратата и ми предложи "Х" лева, то ще говоря с него. Когато изберете подхода да не бъдете активна страна в един процес по продажба на бизнеса си, вие намалявате шанса да получите най-добрата цена, защото не създавате конкуренция в другата страна.

По принцип има много фактори, които определят каква ще бъде цената на фирмата ви, но два са основните: Първият е това колко пари правите. Все пак това е бизнес и той е създаден, за да прави пари. Вторият фактор е колко желаещи има да купят бизнеса ви. Нали затова всички големи компании, когато са узрели да продадат бизнеса си правят нещо като търг и канят няколко потенциални купувачи.

Когато купувате бизнес пак е добре вие да си направите нещо като търг.

В много случаи по различни канали получавате предложения да закупите различни фирми. Това означава, че отсрещната страна е организирала търг и вие ще бъдете един от многото наддаващи. Ако сте готови да купите бизнес е по-добре вие да сте активната страна и да си организирате търг сам.

Можете да сте по-пасивни и да отидете да потърсите в някои бази данни или можете сам да си направите списък с потенциални таргети и да се срещнете с тях.

Все едно при единия вариант да отидете на Горубляне, ако искате да си купите кола, а при втория да попитате различни хора, които притежават колата, която търсите дали биха я продали. В Горубляне ще стане по-бързо и ще ви отнеме по-малко ресурс, но там колите са „излъскани“.

Ако сте активни в процеса ще трябва да отделите много повече ресурс, но ще може да намерите много по-добра кола за цената, която сте готов да платите

Дали продавате или купувате винаги е по-добре човек да е активен в процеса. Да си направи търг, за да има повече възможности пред себе си. С други думи да държи сам картите в ръката си.