fbpx Търговският стокообмен между Аржентина и България има сериозен потенциал за развитие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търговският стокообмен между Аржентина и България има сериозен потенциал за развитие

„Има голям потенциал за развитие на търговията, научното и практическо сътрудничество между България и Аржентина. Отдавна вече менюто на съвременния човек не се съобразява със сезоните и мястото, където е произведено. Досега икономическият стокообмен с Аржентина не е бил голям, но има голям резерв за взаимен обмен на стоки и опит, предвид потребностите от пресни плодове и зеленчуци през всеки сезон поради променените хранителни навици на българския и европейския потребител и предвид на разминаването в сезоните в Северното и Южното полукълбо“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща със секретаря по земеделие на провинция Ла Риоха, Република Аржентина Ернесто Перес, извънредния и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасóф и представители на аржентинския бизнес в МЗХ.

„Аржентина е световна сила в земеделието. 80% от плодовете, които се консумират в Северното полукълбо извън сезона, са от Аржентина, а Провинция Ла Риоха, която представлявам, се намира в Северозападна Аржентина и има близък излаз до пристанища както в страната, така и в съседно Чили. Така ние имаме висок експортен потенциал да предлагаме пресни плодове и зеленчуци в сезон, в който тук, в Европа, вие не ги произвеждате. Предвид на добрите климатични условия, имаме производство на богата гама от продукти – зърно, зехтин, олио, зеленчуци, плодове, ядки, месо“.

Това увери от своя страна секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха Ернесто Перес. Той допълни, че производството в провинцията е с грижа за околната среда и е изцяло с енергия от възобновяеми източници, като на територията й са изградени 3 големи ветрогенератора, 4 соларни парка и се строи един по-мащабен хибриден ветросоларен парк. Секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха посочи също, че там има силно развито кооперативно стопанство и предстои подписване на Меморандум за разбирателство между организации на кооперативи в двете страни.

„България има стратегическо географско положение и пряк достъп до пристанища и инфраструктура по море и по река Дунав, чрез които е свързана както със страните от Източна Европа, така и през Румъния на север. Това беше нашата аргументация да предприемем стъпки за изграждане на хъб за наши продукти тук“, допълни извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасóф, като посочи, че Аржентина дълги години е била най-големият износител на метала мед за България.

„Страните ни имат повече общи черти, отколкото разлики като манталитет и култура и това е отразено в историческите артефакти, свързани с обработката на земята, производството на вино и други земеделски продукти“,  потвърди от своя страна заместник-министър Йоцев. Той отбеляза, че Аржентина е колкото далечна географски, толкова и близка, доколкото в страната има голяма българска диаспора, успешно интегрирана в обществения и икономически живот на страната, а извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България г-н Алфредо Нестор Атанасóф припомни, че Аржентина е първата латиноамериканска държава, с която България е установила дипломатически отношения.